Bosna i Hercegovina     | 01.06.2021. 12:48 |

Nezadovoljstvo zbog neprovođenja strategije za rad na predmetima ratnih zločina

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 1. juna (FENA) – Provođenje državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina u BiH, bila je tema sastanka premijerke Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Aide Obuće i predsjedavajuće Skupštine BPK Aide Sirbubalo, sa predsjednikom Upravnog odbora Fondacije “Istina za Goražde” Kasimom Brdarom.

Na sastanku, kojem je prisustvovao i ministar za boračka pitanja BPK Edin Aganović, još jednom je iskazano nezadovoljstvo neprovođenjem Strategije što, kako je naglašeno, potvrđuje i činjenica da ni nakon 29 godina, za zločine počinjene u ovom dijelu BiH u periodu 1992-1995. godina, dosad niko nije odgovarao.

Predstavnici organi vlasti BPK Goražde više puta su ukazivali na taj problem, što je učinjeno i nedavno na sastanku održanom u prostorijama Visokog sudskog i tužilačkog vijeća u Sarajevu.

Istaknuto je da je veliki broj predmeta zločina počinjenih na području BPK Goražde i općina na prostoru jugoistočne Bosne koji nisu procesuirani, iako o njima i njihovim počiniocima postoji mnoštvo zadokumentovanih dokaza, dok je protiv pripadnika Armije RBiH i MUP-a s područja ovog kantona od 2013. godine do danas podignuta 21 optužnica i sve su potvrđene.

-Prema našim saznanjima, dosad su dvije optužnice u proceduri, ali niti jedna nije procesuirana i dovedena do kraja, što znači da za opsadu BPK Goražde, odnosno Grada Goražde koja je trajala 1.336 dana, bez struje, vode i komunikacija, uz neprestano granatiranje tokom koje je ubijeno preko 2.000 civila, od toga 148 djece, niko nije odgovarao. Smatramo da je potrebno da budemo glasniji sa ovog područja i tražimo da se samo sprovede istina i zadovolji pravda - kazala je premijerka BPK Aida Obuća.

Ocijenila je da predstavnici vlasti, izabrani od  građana BPK Goražde kao nosioci najvećih funkcija, moraju biti hrabriji, odlučniji i uporniji kada su u pitanju državne pravosudne institucije.

- Mi smo to i ranije radili, a sada ćemo još intezivnije tražiti samo da se postupa po državnim strategijama te da se provode naši zakoni kako bi u konačnici oni koji su počinili ratne zločine i odgovarali - poručila je Obuća.

U revidiranoj analizi Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina koju je sačinio Upravni odbor Fondacije "Istina za Goražde“, a koju je prihvatila i Vlada BPK Goražde, navodi se da nije došlo do značajnijih promjena usmjerenih na procesuiranje manje složenih predmeta, u kojima se kao osumnjičeni i optuženi pojavljuju isključivo branioci opkoljenog Goražda.

Predsjednik UO Fondacije Kasim Brdar naglasio je da borba za pravdu i istinu mora biti prioritet organa vlasti koje, kako je kazao, mogu očekivati podršku svih građana i patriota sa ovih prostora. Izrazio je nadu da će konačno, nakon 29 godina, nalogodavci i počinioci biti procesuirani.

- Na primjeru Goražda najjasnije se vidi rad i djelovanje Tužilaštva u BiH koje procesuira manje složene predmete, vrši fragmetaciju predmeta radi ispunjavanja normi, istražuje i procesuira isključivo Bošnjake, mijenjajući suštinu i karakter ratnih dejstava na ovom području. Ovdje je ubijana mladost permanentno, stradalo je civilno stanovništvo, tako da ne smijemo zaboraviti i moramo istrajavati na tom bitnom pitanju. Ovo je za nauku, kako mi na ovom parčetu Drine to sve možemo da izdržimo - kazao je Brdar.

Skupština BPK Goražde na 10. redovnoj sjednici razmatrala je ovaj revidirani dokument te donijela niz zaključaka koje je uputila na adrese relevantnih institucija, ali prema riječima predsjedavajuće Aide Sirbubalo, do sada nikad nije dobila bilo kakav odgovor.

- Do danas nismo dobili nikakav odgovor, što smatram da je vrlo neodgovorno tako da će Skupština BPK ponovo pokrenuti pitanje problematike ratnih zločina i činjenice da niko nije odgovarao za te zločine - kazala je Sirbubalo.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo