Svijet     | 01.06.2021. 15:22 |

Njemačka odbacila mogućnost slanja vojne pomoći Ukrajini

FENA Internet

BERLIN, 1. juna (FENA) - Njemački ministar vanjskih poslova u utorak je odbacio ideju o isporuci oružja Ukrajini nakon što je predsjednik te zemlje naznačio da bi želio vojnu pomoć iz Berlina.

Njemačka je zajedno sa Francuskom predvodila zapadne diplomatske napore na rješavanju dugotrajnog sukoba između Kijeva i separatističkih pobunjenika koje podržava Rusija u istočnoj Ukrajini. Ali napori na političkom rješenju su zaustavljeni.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski citiran je u utorak u intervjuu za njemački dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung da je kancelarka Angela Merkel učinila puno za Ukrajinu, ali "naravno da sam se nadao više od nje, posebno u normandijskom formatu" razgovora između Ukrajine, Rusije, Njemačke i Francuske.

- Njemačka može učiniti više - rekao je, ukazujući na nedavne komentare lidera opozicione stranke Zelenih Roberta Habecka tokom posjeta Ukrajini.

- Njemačka nam nije pružila vojnu pomoć, ali mogla bi. Njemačka ima sjajne brodove: glisere, raketne glisere i patrolne čamce - rekao je Zelenski.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas čvrsto je odbacio ideju o isporukama oružja, ističući pritom njemačku podršku Ukrajini u diplomatiji i bilateralnoj pomoći, prenosi AP.

- Uvjeren sam da sukob mogu riješiti samo politički kanali, a to bi trebalo biti jasno svim uključenim. Ovo ostaje vodeće načelo našeg angažmana i neće se promijeniti - isporuke oružja u tome ne pomažu - rekao je novinarima u Berlinu. 

Ukrajina se takođe snažno protivi završetku novog plinovoda izgrađenog od Rusije do Njemačke ispod Baltičkog mora.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu