Svijet     | 02.06.2021. 13:06 |

Čelnik MKCK traži od Izraelaca i Palestinaca da prekinu nasilje

FENA Internet

GAZA, 2. juna (FENA) – Čelnik Međunarodnog komiteta Crvenog križa (MKCK) u srijedu je tražio od Izraelaca i Palestinaca da pronađu političko rješenje kako bi se nasilje poput prošlomjesečnih sukoba u Pojasu Gaze moglo spriječiti.

U prvoj posjeti Gazi u četiri godine, Robert Mardini obišao je regije razorene izraelskim bombardovanjem tokom 11 dana borbi, uključujuči i cestu na kojoj su ubijene 42 osobe.

-  Uistinu je srceparajuće vidjeti i čuti o ljudima koji su platili krajnju cijenu te eskalacije – ženama, djeci, civilima koji su živjeli u sigurnosti svojih stanova i zatrpani su ovim ruševinama koje vidimo iza nas – kazao je on za Reuters.         

-  Nadam se da je ovo posljednji put da dolazim da još jednom svjedočim humanitarnim posljedicama i još jednom krugu eskalacije – dodao je.

Medicinski zvaničnici u Gazi saopćili su da je u izraelskim zračnim udarima ubijeno 253 Palestinaca. U raketnoj i minobacačkoj vatri palestinskih frakcija ubijeno je 13 osoba u Izraelu.

-  Ono što je uistinu potrebno je političko čelništvo na svim stranama kako bi se izbjeglo da ljudi još jednom budu uhvaćeni u razmjenu vatre u još jednom krugu borbi – kazao je Mardini.         

- Političko čelništvo pronaći će održivo rješenje koje je otpornije od onih koje smo viđali tokom protekle decenije i duže – dodao je.

Upitan da li će raspravljati o mogućnostima novih sporazuma o razmjeni zatvorenika tokom obilaska regije, Mardini je kazao kako je MKCK spreman da pomogne stranama ukoliko se postigne takav sporazum.

- U više navrata smo nudili naše usluge kao neutralnog posrednika, tako da ćemo još jednom ponoviti tu ponudu - kazao je.

Stojeći pokraj ruševina kuće porodice Kolak, koja je izgubila 22 člana u izraelskim zračnim udarima, Mardini je razgovarao s nekima od preživjelih.

- Moj djed je ubijen, moj otac je ubijen, njegov (očev) sin je ubijen, unuk je ubijen, a naša loza je žrtvovana – izjavio je Wasim Al-Kolak (31), tražeći međunarodni krivični progon Izraela.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo