Kultura     | 02.06.2021. 13:50 |

Oproštaj od Cice Ostojić, bića ljubavi i dobre duše teatra

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 2. juna (FENA) - Akademija scenskih umjetnosti (ASU) Sarajevo, MESS, Pozorište mladih, PEN Centar u BiH i Društvo pisaca BiH održali su danas u Sarajevu zajedničku komomoraciju za književnicu, dramaturginju, profesoricu ASU Ljubicu Cica Ostojić (1945-2021), koja je preminula 29. maja u 76. godini u Sarajevu.

Reditelj Dino Mustafić, govoreći o Ljubici Cici Ostojić, kazao je da je ona bila jedna od najznačajnijih figura sarajevske kulturne scene.

- Ona je bila pjesnikinja, bila je biće ljubavi. Bila je dobra duša teatra. Radila je u skoro svim pozorišnim i kulturnim centrima u Bosni i Hercegovini. Bila je po mnogočemu posebna, intrigantna, avangardna. U jeziku. U izrazu. U poimanju pozorišne estetike. Sigurno da smo izgubili jednu od najznačajnijih književnica koju je ova zemlja imala. A mi u pozorišttu smo izgubili člana obitelji. Nekoga ko nas je okupljao, nekoga ko nas je uvijek vraćao, mirio - podvukao je Mustafić.

Naglasio je da je osobno izgubio saradnicu sa kojim je radio dugo godina te koju je poznavao još od djetinjstva.

Cica je, dodao je Mustafić, bila osoba koja je otkrivala horizonte, otkrivala ljepotu tamo gdje su je drugi zaboravili gdje je više nisu vidjeli.

- Odlazak Cice Ostojić je sigurno nenadokadiv gubitak za sve nas - podvukao je Dino Mustafić.

Književnik Goran Simić žali što je Ljubica Ostojić otišla jer ona koja nikada nije napustila pozorišnu predstavu nije dočekala zadnji čin korone.

- Cica Ostojić je od onih majstora jezika koji je pravio od arhaičnog jezika još arhaičniji. Njena poezija insistira na angažmanu samog čitaoca - istaknuo je Simić, uz nadu da knjige Ljubice Cice Ostojić neće završiti u ladicama arhiva nego kod čitalaca.

Dramaturg Dragan Komadina podsjeća da je Cicu Ostojić upoznao prije dvadeset godina, te da je ona uticala na njega da upiše dramaturgiju.

Cice Ostojić, naveo je, sjeća se kao osobe pune optimizma koja je kad je riječ o njenom književnom i pedagoškom radu imala neuobičajenu upornost, disciplinu.

Komadina smatra da je ona bila i velika pjesnikinja u teatru.

Ljubica Cica Ostojić rođena je 20. marta 1945. godine. Diplomirala je na Pedagoškoj akademiji (Likovni odsjek) i Filozofskom fakultetu (Komparativna književnost – teatrologija) u Sarajevu. Radila je kao dramaturg Dramske scene Pozorišta mladih i profesionalni pisac sa statusom slobodnog umjetnika, kao dugogodišnji kazališni kritičar u revijama "Odjek" i "Književna revija" te listovima "Oslobođenje" i "Večernje novine“, zatim urednik dokumentarne, eksperimentalne i poetske drame na Radio-Sarajevu i dramaturg-suradnik u Mostarskom teatru mladih (MTM).

Od 1994. godine do 2016. godine djelovala je kao predavač Praktične dramaturgije na Akademiji scenskih umjetnosti (ASU) u zvanju redovni profesor. Pisala je radiodrame, tv-drame i scenarije, kritiku i esejistiku iz oblasti kazališne umjetnosti, književnosti i likovnih umjetnosti.

Bila je članica Društva pisaca BiH i P.E.N. centra. Dobitnica je više književnih i teatroloških nagrada i priznanja.

U četvrtak, 3. juna biće upriličena komemoracija u Hrvatskom narodnom kazalištu Mostar.

Ljubica Cica Ostojić sahranjena je u utorak u krugu obitelji.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo