Regija     | 02.06.2021. 14:34 |

Vučić: Srbija će uvijek biti uz Republiku Srpsku

FENA Internet

BEOGRAD, 2. lipnja (FENA) - Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić koji se u srijedu u Beogradu sastao s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i predsjednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović, rekao je na konferenciji za novinare da će Srbija uvijek biti uz Republiku Srpsku, poštujući integritet Bosne i Hercegovine.

Naveo je kako svi dobro razumiju težinu pozicije Republike Srpske i cijelog srpskog naroda.

"Srbija će uvijek biti uz Republiku Srpsku, poštujući integritet BiH, ali i integritet Republike Srpske unutar BiH", istaknuo je Vučić.

On je rekao da će Srbija po prvi put tražiti izvješće od visokog predstavnika, u skladu sa Aneksom 10 Daytonskog sporazuma, javlja Radiotelevizija Srbije.

"Mislim da je veoma opasno igrati se bonskim ovlaštenjima i nametanjem zakona, bez poštovanja Daytonskog sporazuma, bez suglasnosti tri naroda, bez suglasnosti Republike Srpske", rekao je Vučić.

Poručio je kako Srbija neće podržavati provođenje bonskih ovlaštenja kojima bi netko pokušao da kreira političku situaciju u Republici Srpskoj.

 Upitan da li to što će Srbija tražiti izvješće od visokog predstavnika znači da je novi visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt prihvatljiv, Vučić je rekao da o tome ne odlučuje Srbija nego Vijeće sigurnosti UN-a.

"Poznajem Schmidta dugo godina, riječ je veoma ozbiljnom i iskusnom političaru", ocijenio je Vučić.

 Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je tema sastanka s Vučićem bila stanje u Republici Srpskoj i da su oni upoznali Vučića s detaljima.

"S posebnim osvrtom na ono što je vezano za najavu da se mimo predviđenih procedura Aneksa 10 pokuša da se visoki predstavnik imenuje bez rezolucije Vijeća sigurnosti, što mi smatramo da je upereno protiv interesa Republike Srpske i srpskog naroda u BiH", istaknuo je Dodik.

Dodao je da smatraju da sve treba da se vrati u tokove legalnosti i da se osigura i da se relevantnom rezolucijom imenuje visoki predstavnik u BiH.

"Mi mislimo da treba zatvoriti Kancelariju visokog predstavnika i da je u tom pogledu vrijeme davno prošlo. Još 2005. o tome su doneseni zaključci, mada je donošenjem nekih pet ciljeva i dva uvjeta to dovedeno u poziciju da visoki predstavnik od strane nekih iz međunarodne zajednice nikada neće biti zatvoren", kazao je Dodik.

Naglasio je da su „protiv bilo kakve njegove rehabilitacije u smislu donošenja ovlaštenja ili bilo kakvih pokušaja da se kreiraju nova zakonodavna rešenja".

 Dodao je da ne žele problematizaciju sporazuma, dramatizaciju, već da žele primjenu Ustava BiH.

"Mi nismo antidejtonska strana, mi nismo antiustavna strana, mi samo tražimo poštivanje međunarodnog prava i Ustava BiH, koji krše masovno od strane visokih predstavnika. Imamo dovoljan strah da će se to događati, imajući u vidu da se na jedan špekulativan način pokušava doći do novog imena", rekao je Dodik.

Istaknuo je da imenovanje mora biti u skladu s relevantnom rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a i da, ukoliko se to ne dogodi, naglašava, on neće imati legitimitet.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!