Bosna i Hercegovina     | 02.06.2021. 15:34 |

U sklopu operativne akcije 'Kolonija' uhapšeno 14 osumnjičenih osoba

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. juna (FENA) - Policijski službenici Federalne uprave policije (FUP) i Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUPKS), pod nadzorom Tužilaštva KS, od ranih jutarnjih sati provode aktivnosti na realizaciji operativno-taktičke akcije kodnog naziva "Kolonija“ radi dokumentovanja grupe osoba koja zajednički djeluje na području KS, a koje se sumnjiče za krivična djela - udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa krivičnim djelima - neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, te razbojništvo i teška krađa.

U sklopu tih aktivnosti, a na osnovu Naredbi Općinskog suda u Sarajevu, 16 policijskih timova izvršili su pretrese na 19 lokacija na području KS, te je slobode lišeno 14 osoba inicijala M.Z. (1995.), K.A. (1999.), M.O. (2000.), E.Š.(1999.), S.Ć.(1999.), A.A. (1983.), A.M. (1993.), E.P. (1987.), K.K. (1987.), M.A. (1979.), N.P. (1989.), S.P. (1987.), S.K.(1987.), H.H. (1991.), dok se osobe, koje su obuhvaćena ovom istragom, H.E. (1998.) i A.S. (1999.) nalaze u pritvoru.

Prilikom pretresa je pronađena određena količina materije koja svojim izgledom asocira na opojne droge „canabis sativa L“ i „amfetamin“, kao i oružje, municija, mobilni telefonski aparati i sim-kartice, te drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa predmetnim krivičnim djelima, a koji će biti dokaz u krivičnom postupku.

Također, ovom akcijom je obuhvaćeno i dokumentovanje osoba koje se dovode u vezu sa koruptivnim krivičnim djelima - zloupotreba službena položaja ili ovlaštenja, primanje dara i drugih oblika koristi, protuzakonito posredovanje i davanje dara i drugih oblika koristi iz člana 381. KZFBiH.

U vezi sa spomenutim koruptivnim krivičnim djelima lišene su slobode četiri osobe, te su na osnovu Naredbi Općinskog suda u Sarajevu na području Kantona Sarajevo, Tuzlanskog kantona i Hercegovačko-neretvanskog kantona, izvršeni pretresi na sedam lokacija, kojom prilikom su pronađeni predmeti koji potiču ili se dovode vezu sa predmetnim krivičnim djelima, te će biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku.

Osobe, lišene slobode, će nakon kriminalističke obrade u Federalnoj upravi policije, u zakonskom roku biti predane na dalju nadležnost Tužilaštvu KS uz Izvještaj o izvršenim krivičnim djelima, saopćeno je iz FUP-a.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo