Svijet     | 02.06.2021. 15:30 |

Erdogan prijeti kurdskom izbjegličkom logoru Makhmour u Iraku

FENA Internet

ANKARA, 2. juna (FENA) – Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan upozorio je Irak da će Ankara „očistiti“ izbjeglički logor koji pruža utiočište kurdskim militantima, prijeteći da će poduzeti dugu vojnu kampanju duboko u iračkoj teritoriji.

Turske snage intenzivirale su napade na baze zabranjene Radničke partije Kurdistana (PKK), unutar sjevernog Iraka, tokom prošle godine, fokusirajući svoju vatrenu silu uglavnom na pojas teritorije tridesetak kilometara unutar Iraka.

Erdogan je, međutim, izjavio da je Makhmour, logor 180 kilometara južno od turske granice, koji je primio hiljade turskih izbjeglica tokom više od dvije decenenije, „inkubator“ militanata i da se Turska mora njime pozabaviti.

- Ukoliko Ujedinjene nacije ne počiste to, mi ćemo to učiniti kao članica UN-a - izjavio je Erdogan, dodajući kako Ankaara vjeruje da logor Makhmour predstavlja veću prijetnju od uporišta  PKK u planinama Qandil još sjevernije.         

- Koliko još možemo imati strpljenja prema tome? - rekao je on turskom državnom emiteru programa TRT u intervjuu emitovanom u utorak navečer.

Visoki irački zvaničnik izjavio je Reutersu da se Turska u prošloj sedmici požalila Bagdadu zbog „terorističkih aktivnosti koje pokreće  PKK iz svog logora u Makhmouru protiv Turske".

Sigurnosni zapovjednici i lokalni zvaničnici istražili su tursku žalbu i poručili su vladi da logor Makhmour kontroliraju borci PKK koji ne dopuštaju pristup vladinim snagama, kazao je zvaničnik.

Portparol iračke vlade nije odmah odgovorio na zahtjev za komentarom.

Logor je podignut u 1990-im kada je hiljade Kurda iz Turske prešlo granicu, u pokretu za koji Ankara tvrdi da je namjerno isprovociran od PKK.

PKK, označen kao teroristička organizacija od Sjedinjenih Država i Evropske unije, predvodi pobunu protiv države na većinski kurdskom jugoistoku Turske od  1984. Više od 40.000 ljudi poginulo je u sukobu.

Makhmour je napadnut u turskim zračnim udarima prije godinu dana, iako tada nije bilo izvještaja o žrtvama, ali je visoki turski zvaničnik izjavio da je to sada prioritet za Ankaru.

-  Logor Makhmour koristio se kao jedan od logističkih centara u napadima protiv Turske ili  Turskih oružanih snaga. Sada je vrijeme da bude očišćen od PKK – izjavio je zvaničnik, prenosi Reeuters.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo