Kultura     | 02.06.2021. 15:43 |

Izložba 'Nepoznati Evropljani' od 8. juna u galeriji Collegium artisticum

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. juna (FENA) - Austrijski kulturni forum Sarajevo i galerija Collegium artisticum otvaraju 8. juna u Sarajevu izložbu fotografija "Nepoznati Evropljani" austrijskog fotografa Kurta Kaindla, praćenu tekstovima književnika Karl-Markusa Gaußa.

Izložba je nastala u periodu između 1999. i 2003. godine, kada su ova dva umjetnika bili na istraživačkom putovanju kroz Evropu i obišli neke od najmanjih i najmanje poznatih etničkih skupina koje žive na ovom kontinentu – Kočevare, koji su nastanjeni na graničnom području između Hrvatske i Slovenije i govore njemački jezik, albanske Arbereše koji su se prije 500 godina naselili na jugu Italije, Lužičke Srbe koji su se za vrijeme Karla Velikog naselili u Lužici na istoku Njemačke, Degese u Slovačkoj i sarajevske Sefarde.

U pitanju su crno-bijele fotografije velikog intenziteta, na kojima Kaindl prikazuje bizarne pejzaže, oronula stara groblja, živopisne gradiće i prije svega ljude, a Karl-Markus Gauß u tekstovima, koji prate fotografije, skicira priče ovih manjina i iskustva koja se mogu steći putovanjem kroz nepoznatu Evropu, saopćeno je iz galerije Collegium artisticum.

Kurt Kaindl je rođen 1954. godine u Gmundenu, studirao je germanistiku i komunikologiju u Salzburgu, gdje je stekao i doktorat. Uporedo s tim je završio i obuku za fotografa, a 1981. godine je bio jedan od osnivača poznate salzburške galerije savremene fotografije “Fotohof“, dok je od 1990. godine i izdavač edicije umjetničke fotografije pod istim nazivom. Živi i radi u Salzburgu.

Karl-Markus Gauß je rođen 1954. godine u Salzburgu, gdje je studirao germanistiku i historiju i gdje živi i radi kao književnik, esejist i kritičar. Od 1991. godine je izdavač i glavni urednik časopisa “Literatur und Kritik“ (“Književnost i kritika“).

Piše kolumne za razne austrijske, njemačke i švicarske dnevne novine i časopise. Već 2001. godine je pod nazivom “Umirući Evropljani“ objavio knjigu o svojim putovanjima i posjetama nepoznatim evropskim narodima i nacionalnim manjinama, na koju se nadovezuje izložba koja će biti predstavljena u Sarajevu.

Izložba će biti otvorena u galeriji Collegium artisticum, a publika će izložbu moći pogledati do 19. juna (od ponedjeljka do subote, u terminu od 10 do 18 sati).

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!