Bosna i Hercegovina     | 02.06.2021. 16:46 |

Amira Medunjanin i Mirza Hajrić uručili donaciju Dnevnom centru Žepče/Maglaj

FENA Vehid Begunić

ŽEPČE, 2. juna (FENA) – Donedavni ambasador Bosne i Hercegovine u Australiji Mirza Hajrić i muzička umjetnica Amira Medunjanin, uručili su u Dnevnom centru Žepče/Maglaj, vrijednu donaciju računarske opreme i softvera za rad svih dnevnih centara Javne ustanove Centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama Zeničko-dobojskog kantona.

Donacija je, uz podršku Sarajlije Željka Gojkovića i njegove supruge Pavice Kupčak, a koji žive u Australiji, osigurana posredstvom firme Nest Inc iz te zemlje. Medunjanin je izrazila svoju „sreću i zadovoljstvo“ što su njeni prijatelji iz došli na ideju da doniraju ovu opremu te je istakla kako bi „voljela da se i drugi ugledaju na njih“.

- Ne samo u smislu doniranja, nego da pomažu na bilo koji način i tamo gdje je potrebno. Naše postojanje, u suštini, jeste pomagati drugima, ne misliti samo na sebe...  Altruizam nije nešto što je nedostižno- poručila je Medunjanin.

Hajrić je istakao kako je Medunjanin, u dvorišti Ambasade BiH u Australiji, održala dva besplatna koncerta, na kojima je prisustvovalo 700 ljudi te da su tom prilikom uspostavljeni i kontakti s ljudima koji su spremni pružiti pomoć ovakvim ustanovama u BiH.

 -Bosanci i Hercegovci, što su dalje od matične zemlje, više je i vole... Prije dvije godine, kao ambasador sam pomogao da se odvoje neka sredstva i kupi neki, prijeko potreban uređaj za bolnicu u Trebinju.

Prošle godine sam se javio prijateljima iz Zenice, Neziru Piviću i Jasminu Duvnjaku, te ih pitao šta je to u njihovom kraju dobro da se pomogne. Oni su me uputili na direktora ovog centra Nurđehana Šahinovića, koji mi je dao gotov projekat - kazao je Hajrić.

Nakon toga, ističe Hajrić, povezao je Željka i direktora Ustanove Šahinovića, koji su uspjeli realizovati ovu donaciju.

Oprema će, napominje Šahinović, omogućiti unaprijeđenje usluga njihovim korisnicima te praćenju savremene tehnologije.

- Naša ustanova ima oko 400 korisnika, a Poslovna jedinica Dnevni centar Žepče/Maglajima oko 75 korisnika. Ovdje je zaposleno 14 zaposlenika - kazao je Šahinović, koji je dodao kako žepački centar pruža usluge za korisnike sa područja općina Žepče, Maglaj i Zavidovići.

Sve usluge, koje pružaju u tom kantonu, napominje Šahinović, potpuno su besplatne, a između 75 i 80 posto njihov rad finansira Vlada ZDK, dok ostali dio finansiraju same lokalne zajednice.

- Nema ovakve ustanove, na području BiH, osim u ZDK - da je strateški, sistemski i finansijski poprilično, zaokružena. Jer, mi ovdje, imamo djecu od rođenja do smrti - ističe direktor Šahinović.

 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana