Bosna i Hercegovina     | 03.06.2021. 10:44 |

KS - U pripremi novi zakon o upravljanju zajedničkim dijelovima zgrada

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. juna (FENA) - U pripremi je novi zakon o upravljanju zajedničkim dijelovima zgrada, kazao je ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Enver Hadžiahmetović na sastanku s predstavnicima Udruženja upravitelja i Federalne privredne komore, saopćila je kantonalna pres-služba.

Hadžiahmetović je predstavnike upravnika informirao da bi novi zakon trebalo da poboljša aktuelno stanje u oblasti upraviteljstva.

Informirao je i da je u toku usuglašavanje teksta sa Zakonom o stvarnim pravima i Zakonom o obligacionim odnosima.

Gosti su ministra Hadžiahmetovića upoznali s problematikom s kojom se susreću upravnici na terenu, sve u cilju da bi navedeni problemi na najbolji način bili riješeni  novim zakonom.

Upravnici su također istaknuli da je u novi zakon neophodno ugraditi detaljne obaveze etažnih vlasnika s aspekta sigurnosti zajedničkih dijelova, naročito u segmentu protivpožarne zaštite, liftova, jake struje, gromobranskih instalacija i sl.

Također su istaknuli problematiku naplate po osnovu minimalne naknade i velikih potraživanja po tom osnovu, kao i da je sistem upraviteljstva izdvojen iz pravnog sistema Federacije Bosne i Hercegovine.

Ministar Hadžiahmetović je naglasio da je u interesu Ministarstva priprema izvještaja koji će prikazati stvarni presjek stanja u upraviteljstvu.

- Neophodno je da se pod hitno donese novi zakon koji bi u potpunosti uredio ovu oblast - zaključio je Hadžiahmetović. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo