Bosna i Hercegovina     | 03.06.2021. 11:11 |

Ministarstvo sigurnosti BiH započelo izradu nove strategije za migracije i azil

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. juna (FENA) - Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine započelo je izradu nove strategije u oblasti migracija i azila i Akcionog plana za period 2021.-2025. godina. Taj petogodišnji strateški dokument važan je za razvoj sistema azila i međunarodne zaštite kojim se definišu ključni ciljevi za efikasno upravljenje tim procesom.

Zbog toga je Ministarstvo sigurnosti BiH, uz tehničku podršku organizacije Hilfswerk International i partnerske organizacije Udruženje za pomoć i razvoj "HAJDE", organiziralo trodnevnu obuku i razmjenu iskustava a učestvovali su predstavnici nadležnih institucija za pitanje migracija sa svih nivoa vlasti.

Pomoćnica ministra sigurnosti BiH u Sektoru za migracije Murveta Džaferović je istakla da će sugestije kao i prijedlozi eksperata iz BiH, regiona i EU biti od velike podrške Radnoj grupi za izradu strategije.

Kako je istaknuto u uvodnim obraćanjima, definirano je sedam ključnih ciljeva koje BiH želi provesti u oblasti migracija, a usklađeni su sa EU zakonodavstvom.  Predviđeno je unaprjeđenje sistema upravljanja politikama migracija i azila, povećanje efikasnosti kontrole državne granice, efikasnije upravljanje nezakonitim migracijama, unaprjeđenje sistema azila, borba protiv krijumčarenja migranata i trgovine ljudima, podrška zakonitim migracijama i jačanje koordinacije u upravljanju migracijama. Između ostalog, planirano je i uspostavljenje nove agencije za upravljanje nezakonitim migracijama da bi država BiH u potpunosti preuzela upravljanje prihvatnim centrima i migracijama u BiH. 

Izrada tog dokumeta, kao i druge aktivnosti koje provodi Ministarstvo sigurnosti BiH u saradnji sa partnerskim agencijama i organizacijama, dio je sveobuhvatnog plana za efikasnije upravljanje migracijama, poboljšanje humanitarnih i sigurnosnih uslova za boravak migranata ali i građana BiH.

- Taj skup je finansiran od Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova Republike Austrije i Fonda za azil, migracije i integraciju, u okviru projekta 'Smanjenje neregularnih migracija u Evropsku Uniju putem jačanja kapaciteta struktura povezanih sa migracijama na Zapadnom Balkanu' - saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta