Kultura     | 03.06.2021. 13:10 |

Izložba 'Uhvaćeni' Šejle Kamerić u hali Željezare Zenica

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. juna (FENA) - Izložba "Uhvaćeni" umjetnice Šejle Kamerić bit će otvorena 5. juna u industrijskoj hali Željezare u Zenici, saopćili su organizatori.

Postavka je dio niza svojevrsnih pop-up intervencija koja broji 14 crnih i bijelih heklanih radova velikih dimenzija, s kojima umjetnica uspostavlja dijalog s neposrednom prostornom okolinom, njenom logikom i zakonitostima, unutar kojih zanemarena i od ljudi ispražnjena mjesta postaju poprišta kreiranja, kolaboracije i participacije.

"Uhvaćeni" je tihi komentar s uključenom povijesnom perspektivom, aluzijom na morbidnu sadašnjost, i strahom u krajnje neizvijesnu budućnost građevinskih objekta na koje se rad oslanja. Ujedno, rad se obraća i konzervativnom svijetu muškaraca kroz pitanja o položaju žene kao glavne protagonistice osmišljavanja i izvođenja miljea u brojnim domaćinstvima.

Šejla Kamerić je vizuelna umjetnica čiji su radovi realizovani u medijima filma, videa, instalacija i crteža.

Međunarodne nagrade i priznanja dobila je za socijalni komentar i dirljivu intimnost kojim su prožeti njeni radovi nastali na temelju osobnih iskustava, sjećanja i snova. Šejla Kamerić  dobitnica je  nagrade Evropske kulturne fondacije (ECF Princess Margriet Award for Culture) za kulturne raznolikosti. Umjetnička djela Šejle Kamerić uključena su u prestižne evropske kolekcije kao što su: TATE Modern u Londonu, Musée d'Art Moderne de la Ville u Parizu, MACBA – Muzej savremene umjetnosti u Barceloni, Muzej Boijmans Van Beuningen u Rotterdamu, Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu, Kontakt Collection u Austriji ERSTE Collection u Beču, ArtTelekom – Njemačka, Vehbi Koç zaklada u Istanbulu i druge.

Kustos izložbe je Irfan Hošić. Izložba se realizuje u organizaciji Udruženja Realstage, Sarajevo, Udruženje Naša djeca, Zenica, a partneri su Obala art centar, Sarajevo; Centar za savremenu kulturu KRAK, Bihać

Realizaciju su pomogli Kulturni centar iz Bihaća i Fudbalski klub Željezničar iz Sarajeva, saopćeno je.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo