Bosna i Hercegovina     | 03.06.2021. 15:14 |

Sastanak Čović-Sattler: Neizbornu godinu iskoristiti za ostvarenje napretka

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. lipnja (FENA) - Predsjednik HDZ-a BiH i zamjenik predsjedatelja Doma naroda parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović i voditelj Izaslanstva Europske unije u BiH i posebni predstavnik EU u BiH Johann Sattler na sastanku u četvrtak u Sarajevu složili su se kako neizborna godina mora biti potpuno iskorištena za ostvarenje napretka te kako je eliminacija diskriminacije neizostavna.

Sastanak je obuhvatio razgovor o aktualnoj političkoj situaciji, što skorije potrebe snažnijeg dijaloga te potrebnim koracima za napredovanje BiH. Posebno su istaknute izmjene Izbornog zakona BiH i predstojeće ograničene ustavne promjene za eliminaciju dugo prisutne diskriminacije u bh. društvu.

Također, pozdravljen je politički sporazum o Instrumentu pretpristupne pomoći, a riječi je bilo i o oporavku od posljedica covida-19, priopćeno je iz HDZ BiH.

Čović je istaknuo 2021. godinu kao ključnu priliku za ostvarenje dugoročne unutarnje stabilizacije i konačno rješavanje dugo zanemarivanih izazova. Naglasio je kako se izmjene izbornog zakonodavstva ne mogu odgađati te je pozdravio snažan angažman europskih i međunarodnih partnera za postizanje tog cilja.

"Legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda i apsolutno poštivanje njihovih prava temeljna su komponenta za funkcioniranje i razvoj BiH te, stoga, neupitni", kazao je Čović.

Istaknuo je kako će uspjeh u eliminaciji diskriminacije pomoći razvijanju dijaloga svih političkih dionika te omogućiti potpuno usmjeravanje na socioekonomske reforme i poboljšavanje života žitelja.

U svjetlu godišnjice Mostarskih sporazuma, Čović je naglasio kako se potpisani politički dogovori moraju u potpunosti poštivati, jer će se, kako je rekao, time dokazati demokratska zrelost i opredijeljenost za europska načela i zajedničko djelovanje.

Dužnosnici su na sastanku izrazili zadovoljstvo jučerašnjim političkim sporazumom o IPA III, koji će značajno pomoći na putu zemalja zapadnog Balkana ka članstvu u velikoj europskoj obitelji.

"Sada je ključni trenutak da dokažemo svoju opredijeljenost za europski put i nediskriminaciju u našem društvu", kazao je Čović, naglašavajući kako više nema prostora za odgađanje potrebnih iskoraka, priopćeno je iz HDZ-a BiH.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo