Svijet     | 03.06.2021. 16:00 |

EANA razočarana odgovorom slovenske vlade na pismo o pritiscima na STA

FENA Saopćenje

BERN, 3. juna (FENA) - Evropska alijansa novinskih agencija (EANA) saopćila je da je dobila razočaravajući odgovor od vladinog odjela za komunikacije UKOM na otvoreno pismo slovenskoj vladi u kojem se kritizira odnos prema Slovenskoj tiskovnoj agenciji (STA).

Navodeći da podržava principe slobode štampe i da nastoji olakšati svojim članicama rad u skladu s tim principima, odbor EANA-e uspostavio je javnu komunikaciji s vlastima slovenačke vlade, jer smatra da je nezavisnost STA ugrožena.

- Sredstva namijenjena STA za njihove javne usluge su obustavljena. Uz to, rukovodstvo agencije često je predmet napada vladinih zvaničnika. EANA obje metode smatra podrivanjem nezavisnosti STA kao nacionalne novinske agencije, s dalekosežnim učincima na njenu reputaciju kao domaće novinske infrastrukture i kao glasa Slovenije u međunarodnoj mreži novinskih agencija - navodi se u saopćenju EANA-e.

Nakon što je na to ukazala u otvorenom pismu slovenačkom premijeru Janezu Janši, EANA je dobila odgovor od vladinog odjela za komunikacije UKOM, takođe u obliku otvorenog pisma. Odgovor je bio vrlo razočaravajući što se tiče njegove argumentacije jer su oni citirali nedokazane radnje iz 2009. godine.

- Sudeći po odgovoru koji smo dobili, predstavnici UKOM-a nisu shvatili stav EANA-e. EANA naglašava važnost STA kao nacionalne novinske agencije i njenu nezavisnost kao njeno prvo i najvažnije obilježje. Slovenskoj vladi trebalo bi biti u najvećem interesu da ojača svoju novinsku agenciju kao centralnu infrastrukturu medijskog sistema. Ako postoje pravna pitanja, postoje i odgovarajuće institucije koje će se njima baviti - poput nadzornog odbora STA koji je zadužen za korporativno upravljanje - navodi se u saopćenju.

EANA dalje navodi da stoji uz STA kao svoju cijenjenu članicu.

- Nezavisne novinske agencije, poput STA, smatramo dijelom demokratskog sistema pojedinačnih zemalja koje objavljivuju i prenose provjerene i nepristrasne vijesti. Još uvijek smo optimistični po pitanju postizanja rješenja koje ne uključuje ulazak u finansijske i upravljačke tokove STA - zaključeno je u saopćenju EANA-e.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana