Bosna i Hercegovina     | 03.06.2021. 16:01 |

Dodik: Interresorna radna grupa neće postići svoj cilj (VIDEO)

FENA Saopćenje

ISTOČNO SARAJEVO, 3. juna (FENA) - Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik kazao je da se unutar Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva neće postići taj cilj.

Ocijenio je da je ključan dogovor između predstavnika Hrvata i Bošnjaka o pitanju Federacije BiH što je, tvrdi, preneseno na državni nivo, a Interresorna radna grupa je za Dodika samo pokušaj pronalaska rješenja što neće biti postignuto.

Ponovio je da SNSD neće dozvoliti učešće predstavnika Centralne izborne komisije (CIK) u radu te grupe navodeći da je ta institucija na lokalnim izborima pokazala namjere koje su bile usmjerene na provođenje određenih politika, a ne zakona.

Kaže da je CIK poništio izbore u Doboju i Srebrenici dok u isto vrijeme to nije učinjeno kada je u pitanju Mostar i neke druge lokalne zajednice u Federaciji BiH iako je bilo prigovora na implementaciju izbora.

- Skeptičan sam kada je u pitanju postizanje političkog dogovora koji se treba desiti na najviše nivou. Narodna skupštine Republike Srpske iskazala je spremnost da razgovara s predstavnicima u Federaciji o svim pitanjima, a jedno od tih pitanje je i izborno zakonodavstvo - dodao je Dodik.

Osvrnuo se i na imenovanje novog visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, ocjenjujući da je time došlo do novog usložnjavanja i komplikacije odnosa unutar BiH jer se pokušava dati legitimitet novoj osobi uz izbjegavanje odluka Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

- Konfuzija nastaje i s činjenicom da se sada ne zna ko je visoki predstavnik. Imenovan je novi, a dosadašnji Valentin Inzko je još uvijek tu. To je dodatak neredu sa stanovišta upravljanja i kršenja propisa. Vijeće za implementaciju mira (PIC) ukazuje na potrebu stvaranja pravne države, a oni krše Dejtonski mirovni sporazum i lokalno zakonodavstvo - ocijenio je.

Mišljenja je i da se nesređeni odnosi unutar međunarodne zajednice pokušavaju prelomiti preko Bosne i Hercegovine, države za koju je ponovio da je podijeljena i neuspješna.

Kazao je i da su bonska ovlaštenja za visokog predstavnika prošlost i da je njima posijan dodatni raskol unutar BiH, a naglasio je i da Republika Srpska neće prihvatiti novog visokog predstavnika niti odluke koje on bude pokušao nametnuti.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH smatra da je dobar dogovor postignut u Beogradu kazavši da Srbija ima pravo i obaveze da bude aktivno uključena u provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma jer je njegova potpisnica kao drugih aneksa među kojima je i Aneks 10.

Dodik je govorio danas i o borbi bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske protiv posljedica pandemije koronavirusa iznoseći podatke o ekonomskoj stabilnosti tog entiteta i broju nabavljenih vakcina protiv Covida-19.

Pogledajte https://fena.ba/video/5989

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1Jh_1rCMTebZl0dxPDCaawqY6neNrCJCN?usp=sharing

(FENA) H. I.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo