Regija     | 03.06.2021. 22:34 |

Džaferović: Odnose graditi na principima uzajamnog poštovanja

FENA Hana Imamović

PODGORICA, 3. juna (FENA) - Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Željko Komšić susreli su se večeras s predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem u Podgorici na svečanoj večeri tokom koje su razgovarali o međusobnim odnosima dvije zemlje.

Kako su učesnici sastanka istaknuli, odnosi dvije zemlje su dobri i kvalitetni, postoje brojni potpisani bilateralni sporazumi, a posjeta toj zemlji nastavak je unapređenja dobrosusjedskih odnosa.

Džaferović je kazao da odnose treba graditi na principima uzajamnog poštovanja te da Bosna i Hercegovina želi dobre odnose sa svojim susjedima uključujući tu i Srbiju, a jedini uvjet je da susjedi poštuju Bosnu i Hercegovinu onoliko koliko Bosna i Hercegovina poštuje njih.

Komentirajući izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u vezi s imenovanjem novog visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta dodao je da niko ne treba da se paternalistički odnosi prema BiH te da Srbija stvarno nema nikakve dodirne tačke s imenovanjem visokog predstavnika.

- Srbija je kao strana u ratu u Bosni i Hercegovini bila potpisnica Općeg okvirnog sporazuma i nekih od aneksa među kojima je i Aneks X i iz njega proizlaze samo obaveze za Srbiju da pruži podršku radu visokog predstavnika kako bi on mogao što uspješnije da provede svoj mandat u vezi sa civilnim aspektima sporazuma - kazao je Džaferović.

Kada je u pitanju prigovor Vučića u vezi sa samitom Brdo-Brijuni, kazao je da je tamo ukazao na otvorena pitanja između Srbije i BiH, ali da nije dobio odgovore na ta pitanja, a ona moraju biti riješena jer nemoguće je graditi bolje odnose tako što će se stvari "gurati pod tepih".

Za sutrašnji dan  posjete Crnoj Gori planirano je da se članovi Predsjedništva BiH susretnu s predsjednikom Vlade Crne Gore Zdravkom Krivokapićem, predsjednikom Skupštine Crne Gore Aleksom Bečićem te i službeno s predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom