Bosna i Hercegovina     | 04.06.2021. 10:08 |

Iordanidi: Umjesto slogana i kampanja, učinimo nešto konkretno za okoliš

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. juna (FENA) - Zamjenik šefice Misije OSCE-a u BiH Dmitrij Iordanidi u svojoj kolumni povodom 5. juna, Svjetskog dana okoliša, navodi da „bez obzira na značajna poboljšanja zakonskog okvira na entitetskom i kantonalnom nivou u oblasti upravljanja otpadom, usvojena u proteklih nekoliko godina, upravljanje otpadom u BiH predstavlja sve veći problem koji prijeti da nanese štetu ugledu države - jedne prelijepe države čiji pejzaži i netaknuta priroda ostavljaju bez daha“.

- Problem sa kojim se ova država suočava kada je u pitanju otpad ima ozbiljne i nepredvidive negativne ekološke i društvene posljedice. Izvori, rijeke i sistemi površinskih voda se zagađuju, što uzrokuje nemjerljivu štetu različitim ekosistemima i bogatoj bioraznolikosti BiH. To sa svoje strane negativno utiče na zdravlje, dobrobit i bezbjednost njenih ljudi i zajednica – napisao je Iordanidi u kolumni.

Zvanične procjene, kako je dodao, govore da broj nelegalnih deponija u BiH uveliko premašuje hiljadu. Pritom govorimo samo o velikim nelegalnim deponijama, ne ubrajajući deponije koje se šire pored puteva, na obalama rijeka te gotovo svuda i na svakom mjestu.

- Šta je to što nekoga navede da baci vreću sa smećem pored puta, usred prelijepe prirode? Da li je to nedostatak patriotizma i ljubavi prema državi? Da li je to neukost ili naprosto nebriga? Ili je to možda  nedostatak znanja o tome šta se događa sa tom vrećom i njenim sadržajem nakon što on biva odbačen? Jer on ne nestaje – istakao je Iordanidi.

Možda oni koji bace tu vreću, po njegovim riječima, više ne vide njen sadržaj, ali on je još tu i pojaviće se ponovo u obliku veoma opasnih čestica u vodi koju pijete, vodi koju piju vaša djeca, hrani koju jedete i vazduhu koji dišete.

Kada je riječ o pristupu rješavanju tog pitanja, Iordanidi je naveo da je na prvom mjestu obrazovanje kao polazna tačka svake promjene stavova i ponašanja.

Naglasio je da od najranijeg uzrasta, u vrtićima i kod kuće, moramo početi da učimo našu djecu o štetnim efektima razbacivanja smeća i prednostima pravilnog upravljanja otpadom. To mora postati društvena norma, ukorijenjena u nastavnim planovima i programima. Također, kako je dodao, podignimo svijest, apelujmo na savjest pojedinaca i pokažimo im našim primjerom kako da pravilno odlažu otpad.

 -Zahtijevajte odgovornost vlasti. Građani imaju pravo i dužnost da izabrane predstavnike vlasti pozovu na odgovornost u vezi sa obezbjeđivanjem adekvatnih lokacija za odlaganje otpada, uz opcije prikupljanja i recikliranja i jasne kazne za one koji se toga ne pridržavaju – napisao je Iordanidi dodajući da lokalne vlasti imaju obavezu da pruže jasne informacije o uklanjanju otpada u zajednici i o tome kako da prijavite nesavjesne građane.

One, kako je dodao, moraju usvojiti i provoditi zakonske propise kojima se reguliše to pitanje. To je njihova dužnost i one moraju biti za to odgovorne.

- Mi u Misiji OSCE-a u BiH smo već počeli primjenjivati princip 'bez plastike u našim prostorijama', drastično smanjujući ili izbacujući iz upotrebe plastične boce, čaše i druge predmete za jednokratnu upotrebu, ne samo u sjedištu Misije, već i u svim našim terenskim kancelarijama. Svjetski dan zaštite životne sredine je 5. juni. Umjesto slogana i kampanja, učinimo nešto konkretno - naveo je Iordanidi u svojoj kolumni, saopćeno je iz Misije OSCE-a u BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu