Svijet     | 04.06.2021. 10:00 |

Ravanchi: Jednostrane sankcije Iranu su zločin protiv čovječnosti

FENA Internet

NEW YORK, 4. juna (FENA) – Iranski ambasador u Ujedinjenim nacijama izjavio je da su jednostrane kaznene mjere kao što su sankcije nelegalne, nemoralne, nečovječne i predstavljaju ratni zločin i zločin protiv čovječnosti.

Majid Takht Ravanchi, stalni predstavnik Irana u Ujedinjenim nacijama, dao je tu izjavu tokom virtualnog sastanka na kome su razmotrene jednostrane mjere protiv građana sankcioniranih država, koji je uz Iran iniciralo još devet zemalja.

Iranski predstavnik kazao je da je Islamska Republika teško pogođena pandemijom COVID-19, ali da još pati od dugotrajnih sankcija.

Određene zapadne zemlje tvrde da postoje izuzeci za finansijske transakcije, ali ti izuzeci su samo na papiru, kazao je on, upozoravajući da takve zabrane prijete iranskom zdravstvu, jer lijekovi i medicinska oprema nisu dostupni zbog sankcija.

Jednostrane sankcije Sjedinjenih Država pogađaju Irance koji pate od raznih bolesti, što je dovelo do toga i da je ukupan broj preminulih u Iranu porastao tokom proteklih godina, naglasio je.

Iranske vlasti suočavaju se s problemima prilikom nabavke lijekova, posebno za pacijente koji boluju od raka i ostalih teških oboljenja, dodao je.

Kako je kazao iranski zvaničnik, ugrožavanje ljudskih života u političke svrhe nije samo nelegalno, nego je također ratni zločin i zločin protiv čovječnosti, kojim se treba baviti međunarodna zajednica.

-  Moralno smo odgovorni da ustanemo protiv sankcija i pozovemo na njihovo ukidanje – istaknuo je Takht Ravanchi, prenosi iranska državna novinska agencija IRNA.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu