Bosna i Hercegovina     | 04.06.2021. 13:33 |

U KS devet novozaraženih koronavirusom, tri osobe preminule i 13 oporavljenih

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. juna (FENA) - U Kantonu Sarajevo u protekla 24 sata na koronavirus je pozitivno devet osoba od testiranih 564. Od Covid-19 infekcije se oporavilo 13 osoba.

Tokom jučerašnjeg dana od posljedica zaraze koronavirusom preminule su tri osobe

Od spomenutog broja novozaraženih šest osoba pripada porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije.

Trenutno su u KS hospitalizirana 63 pacijenta, 34 na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, a 29 u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“.

Na respiratoru nije niti jedan pacijent, a kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti ne koristi niko od hospitaliziranih osoba.

U protekla 24 sata dvije osobe su otpuštene sa hospitalizacije.

Kanton Sarajevo danas bilježi 220 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije.

U samoizolaciji se trenutno nalazi 1.385 osoba.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.498 osoba zaraženih koronavirusom i 50.997 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je osam, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 13.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledana su 42 pacijenta, od kojih je jedan transportovan na KCUS.

Na drive-in punktu na Vrbanji uzeto je 25 PCR uzoraka, u Novom Gradu i Semizovcu po sedam, dok na Ilidži niko nije testiran.

Ukupno je proteklog dana na drive-in punktovima i Covid-ambulantama izvršeno 161 PCR testiranje.

Covid-pozivni centar je zabilježio 107 poziva, a obavljeno je i 105 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

I danas se u Olimpijskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch” nastavlja imunizacija onkoloških pacijenata, prema spiskovima s Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, kao i revakcinacija ranije vakcinisanih osoba.

Kako je saopćeno, revakcinacije neće biti tokom vikenda, ali će biti nastavljena u ponedjeljak, 7. juna ove godine.

Iz Ministarstva zdravstva KS i zdravstvenih ustanova mole građane da na vakcinaciju dolaze isključivo uz poziv i u terminima koji su im naznačeni u pozivu. Svi koji dođu bez poziva, neće moći obaviti vakcinaciju i bit će vraćeni, navedeno je u saopćenju Službe za protokol i press KS.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'