Bosna i Hercegovina     | 04.06.2021. 14:07 |

Fond za zaštitu okoliša FBiH obilježio Svjetski dan zaštite okoliša

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. juna (FENA) - Uposlenici Fonda za zaštitu okoliša FBiH pridružili su se akciji obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša 5. juna pod sloganom „Ecosystem restoration - Reimagine, Recreate, Restore“.

U saradnji s uposlenicima Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja, uposlenici Fonda za zaštitu okoliša FBiH su na čelu s direktorom Fuadom Čibukčićem sudjelovali u sadnji i uređenju dijela zaštićenog pejzaža Bentbaša.

Tema ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša u fokus stavlja revitalizaciju degradiranih ekosistema čime povećavamo njihovu korist za društvo i biološku raznolikost.

- Svakodnevno svjedočimo klimatskim (ne)prilikama, gubitku prirode i smrtonosnom zagađenju koje prijeti da uništi naš dom i eliminira mnoge od miliona biljnih i životinjskih vrsta koje dijele ovaj planet s nama. Ali ova degradacija nije neizbježna. Napredak tehnologije i znanja, daje nam nadu da preokrenemo štetu i obnovimo Zemlju, pod uvjetom da djelujemo odmah - saopćeno je iz Fonda za zaštitu okoliša FBiH.

Svjetski dan zaštite okoliša (WED) obilježava se svakog 5. juna, te predstavlja jedan od najrazvijenijh, međunarodno prihvaćenih datuma Ujedinjenih naroda (UN). Od svog prvog obilježavanja, 1974. godine do danas, Svjetski dan zaštite okoliša za cilj ima podizanje javne svijesti o ekološkim problemima poput zagađenja mora i kopna, gubitka biodiverziteta i zemljišta, klimatskih promjena, neodržive potrošnje i krivolova.

U obilježavanju ovog dana sudjeluju nevladine organizacije, lokalne zajednice, vlade, privrednici i poznate osobe iz više od 143 države svijeta.

Prvi put, Ujedinjeni narodi su nadolazeću dekadu (2020.-2030.) proglasili Desetljećem obnove ekosistema (Ecosystem Restoration). Počevši od 5.juna 2021. godine, pozivaju se pojedinci, skupine, vlade, firme i organizacije svih vrsta da uzmu učešće u globalnom pokretu s ciljem spriječavanja, zaustavljanja i poništavanja degradacije ekosistema, te osiguravanja održive budućnosti za sve.

Iako deset godina može da izgleda puno, do 2030. godine je neophodno prepoloviti emisije stakleničkih plinova kako bi spriječili razorne klimatske promjene. Za postizanje ciljeva održivog razvoja neophodan je ogroman trud, od smanjenja siromaštva i borbe protiv bolesti (na lokalnom i globalnom nivou) do zaštite biološke i geološke raznolikosti. Neophodno je uložiti dosta napora i truda kako bi se umanjio gubitak biološke raznolikosti, koji će u suprotnom dovesti do izumiranja milion biljnih i životinjskih vrsta. Za postizanje ciljeva neophodni su zdravi ekosistemi, a njihovo obnavljanje predstavlja ogroman izazov. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo