Regija     | 04.06.2021. 13:45 |

Džaferović: Ustavna mi je pozicija štiti sve građane i narode BiH

FENA Hana Imamović

PODGORICA, 4. juna (FENA) - Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović ocijenio je danas da je nedostojno da ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Aleksandar Vulin postavlja njemu bilo kakvo pitanje.

Naime, Vulin je odgovarajući na izjavu Džaferovića da niko ne treba paternalistički da se odnosi prema BiH i da Srbija nema nikakve veze s imenovanjem visokog predstavnika u BiH Christiana Schmitda, poručio da je vrlo prirodno da Srbija razmišlja o sudbini Srba u BiH jer niko drugi neće.

Također, Vulin je kazao da je Džaferović odlazio u Novi Pazar i razgovarao sa Sulejmanom Ugljaninom, čelnikom Stranke demokratske akcije Sandžaka, ali da o tome niko Džaferoviću ništa nije rekao.

Džaferović ga je podsjetio da je on član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda te je dužan štiti i voditi računa o cijeloj BiH i svim građanima u narodima koji u njoj žive što je njegova ustavna pozicija.

- Bošnjački narod osim u BiH živi u gotovo svim državama nastalim raspadom bivše Jugoslavije i potpuno je normalno da sarađujem, razgovaram i susrećem se s Bošnjacima u državama u kojima su oni autohtoni narod - podvukao je.

Prilikom svih posjeta, kakvu danas ima s Bošnjačkim vijećem u Ražajema, podvlači da se mora poštovati država u kojoj narod živi, njen Ustav, suverenitet i integritet što je uvijek činio uključujući i Novi Pazar gdje je boravio na poziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća i tako će se ponašati i u Crnoj Gori.

Naglasio je da promjena vlasti ne treba uticati na pozicije naroda i manjinskih naroda te njihovu zastupljenost jer su to dvije odvojene stvari što bi trebalo biti poštovano u čemu ne vidi problem.

Džaferović je kazao jučer da je Srbija kao strana u ratu u Bosni i Hercegovini bila potpisnica Općeg okvirnog sporazuma i nekih od aneksa među kojima je i Aneks X i iz njega proizilaze samo obaveze za Srbiju da pruži podršku radu visokog predstavnika, kako bi on mogao što uspješnije da provodi svoj mandat u vezi s civilnim aspektima sporazuma.

Tako je odgovorio Vučiću koji je 2. juna, nakon sastanka s predstavnicima bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska u Beogradu, izjavio da će Srbija ubuduće tražiti od visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini izvještaje o stanju u BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo