Ekonomija     | 04.06.2021. 14:01 |

Općina Breza nudi izazove za privredni razvoj (VIDEO)

FENA Vernera Jakupović

BREZA, 4. juna (FENA) - U okviru posjete Zeničko-dobojskom kantonu, delegacija Stranke demokratske akcije, u kojoj su bili njeni predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti, sastala se s načelnikom općine Breza Vedadom Jusićem.

Član delegacije, federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić izjavio je Feni nakon sastanka, da je Breza bez obzira na tešku situaciju, vrlo zahvalna sredina u smislu da nudi mnoge izazove i prostor za djelovanje, naročito kad je riječ o privrednoj strukturi jer je tamo faktički deset posto stanovništva zaposleno u rudniku uglja „koji polako treba da ide u lagano gašenje, a istovremeno treba da bude izvorište kadrova i potencijal i kad je riječ o nekretninama za razvoj novih, malih i srednjih biznisa“.

- U tom smislu smo razgovarali da se u narednom periodu, prvenstveno kroz prostorne planove i izradu projektne dokumentacije, stvore pretpostavke za otvaranje novih poslovnih zona i prostora, gdje bi Federacija BiH, zajedno s Općinom, pomogla izgradnju odgovarajuće infrastrukture, što bi onda bio izazov potencijalnim poduzetnicima za osnivanje novih firmi i biznisa, za šta već u Brezi postoje određene pretpostavke jer ima dosta kvalitetnih kadrova koji bi mogli raditi u tim firmama - kazao je Zukić rezimirajući sastanak s načelnikom.

Zukić vidi mnogo prostora za optimizam i nada se da će suradnja Ministarstva na čijem je čelu, i kompletne Federalne vlade, doprinijeti da i u drugim oblastima, kao što su poljoprivreda i industrija, radnici koji budu višak u rudniku nađu posao i osiguraju egzistenciju u novim biznisima, konkurentnijim i spremnim da se izvoznom orijentacijom pojave na novim tržištima.

Načelnik Općine Vedad Jusić je današnju posjetu delegacije u kojoj su bili lider Stranke dmokratske akcije Bakir Izetbegović i kadrovi te stranke, federalni ministri razvoja, poduzetnišva i obrta i poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Amir Zukić i Šemsudin Dedić, ocijenio kao političku i institucionalnu podršku prvenstveno privrednom razvoju Breze, ali i drugim segmentima života te lokalne zajednice.

U fokusu radnog sastanka je bio privredni razvoj, kazao je Jusić, te buduća alternativa Rudniku mrkog uglja koji će u narednih petnaestak-dvadeset godina smanjivati kapacitete.

 - Mi već radimo na određenim planovima kako bismo nadomjestili ta radna mjesta. Želimo bez velikih rezova, bezbolno, da zadržimo stanovništvo u našoj lokalnoj zajednici  i u narednom periodu poboljšamo standard življenja u svim aspektima naše društvene zajednice - naglasio je Jusić.

Posjetu delegacije on smatra sigurnim znakom da će Općina, a i on kao načelnik, sigurno imati političku i institucionalnu podršku te sigurnost u budućim razvojnim projektima ove sredine.

Tokom posjete Brezi, članovi delegacije SDA su s rukovodstvom Općine položili cvijeće na dva spomen-obilježja na području te lokalne zajednice.

Pogledajte https://fena.ba/video/5997

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1PyXA0aFP_KNVLM3XFMC2X9TxaGFXNr9C?usp=sharing

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana