Bosna i Hercegovina     | 04.06.2021. 14:44 |

Na Bijači održana Policijska akademija za mlade

FENA Filip Kožul

LJUBUŠKI, 4. lipnja (FENA) – U sklopu projekta "Program socijalizacije s pravom i prevencije maloljetničke delinkvencije u Bosni i Hercegovini" u petak je u Poduzetničkom inkubatoru na Bijači upriličena Policijska akademija za mlade u kojoj su srednjoškolcima, uz ostalo, prezentirani načini kako da aktivno sudjeluju u borbi protiv korupcije te internetskog i maloljetničkog nasilja.

Pored toga što su mogli proširiti svoje znanje o sprječavanju maloljetničkog kriminaliteta, mladi su imali priliku poslušati predavanja policijskih službenika MUP-a ŽZH o borbi protiv korupcije, vladavini prava, vršnjačkom nasilju i sličnim temama. 

Cilj je projekta prevencija maloljetničke delinkvencije, s tim da jako važno proširiti svijest i znanje o odgovornosti mladih u lokalnim zajednicama te pojačati njihovo povjerenje u policiju, kazala je u izjavi za Fenu Amina Dučanović, koja je ispred ureda PH Internacional bila dio ovog projekta.

Navela je kako "Program socijalizacije s pravom i prevencije maloljetničke delinkvencije u Bosni i Hercegovini" djeluje od 2017. godine uz pomoć grant sredstava Vlade SAD-a (Odjel za borbu protiv međunarodne trgovine narkoticima i provedbu zakona).

Policijski komesar Uprave policije MUP-a ŽZH Milan Galić naglasio je važnost edukacije mladih o opasnostima koje donosi kriminal i maloljetnička delinkvencije.

Podsjetio je kako je i prije realizacije ovog projekta postojala inicijativa, posebice u Ljubuškom, da policijski službenici održavaju predavanja po školama, između ostaloga, na temu narkotika i vršnjačkog nasilja.

Uz to, Galić je najavio kako će Uprava policije MUP-a ŽZH u narednom razdoblju nastojati projekt proširiti na sve škole u ovoj županiji. 

 Učenica Gimnazije Ljubuški Matea Medić podijelila je svoja iskustva iz projekta, kazavši kako je ovo učenicima veoma važno iskustvo jer su se mogli upoznati s opasnostima kriminala.

- Moramo biti svjesni činjenice da je kriminal svakodnevno prisutan i da živi među nama. Maloljetnička delinkvencija je problem koji ni odrasli ne shvaćaju ozbiljno. Kad uđete u kafiće nitko vas neće pitati koliko imate godina i smijete li konzumirati alkohol i slične stvari. Ljudi će vam to samo ponuditi radi vlastite koristi bez razmišljanja o posljedicama - kazala je Medić.

Na takve pojave, smatra, policija treba reagirati i najbolji način za prevenciju takvih problema je češća provjera ugostiteljskih objekata i noćnih klubova, a potreban je angažman roditelja i veća posvećenost toj temi u školama.

- Ova predavanja su nam otvorila oči i pokazala koliko se često to događa u našoj blizini, a da to ni ne primjećujemo. Problem nije samo u alkoholu, već u puno gorim stvarima, poput droge – zaključila je učenica Gimnazije Ljubuški Matea Medić. 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!