Bosna i Hercegovina     | 04.06.2021. 14:43 |

Vlada BPK Goražde prihvatila preporuke Kriznog štaba

FENA Saopćenje

GORAŽDE, 4. juna (FENA) - Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde odobrila je na današnjoj sjednici 50.540 KM za isplatu prve i druge rate, od ukupno sedam studentskih stipendija, studentima s područja BPK Goražde za studijsku 2020/2021. godinu.

Riječ o prvoj isplati studentskih stipendija koja je uslijedila odmah nakon potpisivanja ugovora sa studentima. Uz usvajanje Izvještaja o radu Komisije za pregled i ocjenu zahtjeva za studentske stipendije redovnim studentima I i II ciklusa studija za studijsku 2020/21. godinu, Vlada je dala saglasnost resornom ministarstvu za pokretanje postupka nabavke cestovnog prijevoza učenika osnovnih i srednjih škola s područja BPK Goražde, kako bi se na vrijeme, do naredne školske godine, okončale sve potrebne procedure.

Na sjednici su razmatrani i usvojeni zaključci Kriznog štaba Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice BPK-a u vezi aktuelne epidemiološke situacije  na području tog  kantona. Uz ove zaključke, Vlada je saglasna i sa naredbama i preporukama koje je Vlada Federacije usvojila  na jučerašnjoj sjednici, s rokom važenja od 14 dana.

U skladu s povoljnom epidemiološkom situacijom na području kantona, sa trenutno sedam oboljelih od korona virusa, odlučeno je da se neće ići sa restriktivnijim mjerama u odnosu na federalne mjere. Prema njima, dozvoljen je rad ugostiteljskih objekata u skladu sa registrovanom djelatnošću, uz obavezno poštivanje svih higijensko-epidemioloških mjera, dok je broj ljudi koji se mogu okupljati u zatvorenom prostoru povećan na 50, a na otvorenom na 100 osoba. Novina je i da je dozvoljeno održavanje profesionalnih sportskih natjecanja na otvorenom uz prisustvo gledalaca, uz uslove korištenja do 30 posto kapaciteta stadiona, a ne više od 500 osoba po tribini, kao i obavezno nošenje zaštitnih maski.

Vlada je takođe informisana i o realizaciji vakcinancije stanovništva koje se odvija u skladu sa usvojenim Operativnim planom vakcinacija protiv COVID-19 na području BPK i koje će se prema zaključku Kriznog štaba nastaviti po istom, u skladu sa mogućnostima, kapacitetima i količini dobijenih vakcina.

Vlada je još jednom pozvala građane da se pridržavaju svih epidemioloških mjera kako bi se održala povoljna epidemiološka situacija i broj oboljelih sveo na nulu.

Nakon razmatranja Informacije Ministarstva finansija o stanju u Budžetu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, Vlada je s ciljem njegove likvidnosti naložila svim budžetskim korisnicima da maksimalno racionaliziraju troškove te da u okviru svojih budžeta utvrde prioritete izvršavanja u narednom periodu, na način da se realiziraju samo obaveze utvrđene posebnim zakonskim propisima i već potpisanim ugovorima. Budžetskim korisnicima, do eventualne doznake sredstava iz budžeta Federacije BiH, naloženo je takođe da izbjegavaju stvaranje novih obaveza, s posebnim akcentom da ne stvaraju obaveze iznad sredstava odobrenih operativnim planovima te da odgode realizaciju transfera i nabavki koji nisu utvrđene posebnim zakonskim propisima, izuzev iz namjenskih doniranih sredstava.

U nastavku sjednice, Vlada je dala saglasnost na Izmjene i dopune Pravilnika o unutrašnjoj sistematizaciji radnih mjesta JU Dom za stara i iznemogla lica“, u kojem je racionalizacijom poslova i smanjenjem troškova broj uposlenih sa 28 smanjen na 19 izvršilaca.

Usvojen je takođe "Program kantonalnih novčanih podsticaja u poljoprivredi za 2021. godinu" Ministarstva za privredu u iznosu od 250.000 KM.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta