Bosna i Hercegovina     | 04.06.2021. 15:15 |

U Dobrom Polju ekshumirani posmrtni ostaci najmanje pet osoba

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. juna (FENA) - Nekompletni posmrtni ostaci najmanje pet žrtava proteklog rata ekshumirani su do sada iz masovne grobnice koja je otkrivena na lokalitetu Dobro Polje, u Općini Kalinovik.

Ekshumacija na ovom izuzetno nepristupačnom i teško prohodnom terenu uz kanjon rijeke Bistrice počela je u ponedjeljak, a nastavit će se i u narednoj sedmici s obzirom na izuzetno obimno i složeno područje za pretraživanje, saopćeno je iz Instituta za nestale osobe BiH.

Posmrtni ostaci koji su do sada pronađeni bit će prebačeni u JKP Gradska groblja Visoko na dalju kriminalističko-tehničku i sudsko-medicinsku obradu i utvrđivanje identiteta putem DNK analize.

Prema informacijama sa kojima raspolaže Institut za nestale osobe BiH, pretpostavlja se da se radi o žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su u proteklom ratu nestale na ovom području.

Postupkom ekshumacije na ovoj lokaciji neposredno rukovodi Tužilaštvo BiH, a u procesu sudjeluju službenici Instituta za nestale osobe BiH, antropolozi Međunarodne komisije za nestale, vještak sudske medicine, potrebni radnici i mehanizacija, kao i policijski službenici PU Foča i PS Kalinovik koji osiguravaju lokaciju i vrše kriminalističko-tehničku obradu dokaza.

Lokaciju na kojoj se vrši proces ekshumacije posmrtnih ostataka proteklih dana posjetili su i predstavnici operativne radne grupe za nestale osobe ispred Međunarodnog komiteta Crvenog križa/krsta (MKCK) i UN-ovog Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MRMKS).

Danas su lokaciju posjetile i predstavnica Ambasade Švedske u BiH, kao i zamjenica šefa programa za zapadni Balkan Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP).

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom