Svijet     | 04.06.2021. 15:40 |

Britanija odobrila Pfizerovu vakcinu za djecu od 12 do 15 godina

FENA Internet

LONDON, 4. juna (FENA) - Britanski regulator odobrio je upotrebu vakcina Pfizer-BioNTech kod djece u dobi od 12 do 15 godina, rekavši da je sigurno i djelotvorno u ovoj starsonoj grupi, a koristi su veće od svih rizika.

MHRA navodi da je provela "rigorozan pregled" vakcine kod adolescenata. Odbor za vakcine u Velikoj Britaniji sada će odlučiti da li djeca trebaju dobiti vakcinu.

Vakcina Pfizer već je odobrena za upotrebu kod ljudi starijih od 16 godina, javlja BBC.

June Raine, izvršna direktorka Regulatorne agencije za lijekove i zdravstvene proizvode (MHRA), rekla je da će se pažljivo pratiti sigurnost vakcina u dobi od 12 do 15 godina.

- Nijedno odobrenje neće biti odobreno ukoliko se ne ispune očekivani standardi sigurnosti, kvaliteta i efikasnosti - rekla je.

Zajednički odbor za vakcinaciju i imunizaciju (JCVI) sada mora savjetovati vladu da li bi ovu starosnu grupu trebalo vakcinisati u sklopu vakcinalne kampanje u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Glasnogovornik Odjela za zdravstvo i socijalnu zaštitu rekao je da će ga "voditi stručni savjetnici i da će se ažurirati u dogledno vrijeme".

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo