Svijet     | 04.06.2021. 17:17 |

UNRWA povukla svog direktora iz Gaze nakon prijetnji

FENA Internet

JERUSALEM, 4. juna (FENA) – Agencija UN-a za pomoć palestinskim izbjeglicama saopćila je u petak da je pozvala svog direktora u Gazi  nakon što se suočio s prijetnjama zbog njegovih komentara koji su izgledali kao pohvala Izraela zbog „goleme sofistriciranosti“ u izvođenju preciznih zračnih udara tokom sukoba u Gazi u prošlom mjesecu.

UNRWA, koja pruža osnovne zdravstvene, obrazovne i ostale usluge na palestinskoj teritoriji, saopćila je u četvrtak navečer da je „ozbiljno zabrinuta“ prijetnjama, uključujući i „veoma veliki protest“ pred njenim sjedištem u Gazi u ponedjeljak.

Agencija navodi da su njen direktor u Gazi, Matthias Schmale i njegov zamjenik, pozvani u sjedište UNRWA u istočnom Jerusalemu „na konsultacije“. Agencija navodi medijske izvještaje da su palestinske frakcije proglasile Schmalea i njegovog zamjenika personama non grata u Gazi, ali je dodala da nije primila zvaničnu obavijest o tome.

U intervjuu za izraelsku TV stanicu Kanal 12 prošlog mjeseca, Schmale je bio upitan o navodima izraelskih zvaničnika da su zračni udari izvedeni tokom 11-dnevnog rata protiv Hamasovih vladara Gaze bili „veoma precizni“.

- Nisam vojni ekspert, ali ne bih to osporio – odgovorio je Schmale, dodajući da je bila „golema sofisticiranost“ u tome kako je Izrael pogađao svoje mete. On je, međutim, također poručio svoji kolegama da su ti zračni udari bili „mnogo teži po posljedicama" od onih iz rata u Gazi u 2014.

Schmale je kasnije izrazio žaljenje zbog svojih izjava i kazao je da je svaka civilna pogibija neprihvatljiva.

- Brojni ljudi su ubijeni ili su teško ranjeni u direktnim udarima kao njihova kolateralna šteta. U mjestu gusto naseljenom poput Gaze, svaki zračni udar izaziva goleme štete među ljudima i na zgradama – navodi on u tweetu.

Njegovi prvobitni komentari uveliko su kružili izraelskim medijima i online, gdje su ih iskoristile izraelske pristalice kao podršku njihovom ponašanju i izavali su zgražanje među Palestincima, prenosi AP.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'