Bosna i Hercegovina     | 05.06.2021. 11:41 |

U Općini Foča u FBiH počinje gradnja zgrade socijalnog stanovanja

FENA Elma Geca

USTIKOLINA, 5. juna (FENA) -  U Općini Foča u Federaciji BiH naredne sedmice počet  će izgradnja nove zgrade socijalnog stanovanja sa 14 stambenih jedinica. Objekt se gradi u okviru državnog Projekta CEB II ''Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja pružanjem javnih stambenih rješenja''.

U okviru posljednjih priprema za početak gradnje tog stambenog objekta,  održan je sastanak i uvođenje izvođača radova u posao, kojem su prisustvovali načelnik te lokalne zajednice, predstavnici Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, izvođača radova i nadzora nad izvođenjem radova. 

Predstavnica Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, projekt menadžerica Azra Smječanin je upoznala učesnike o projektu te sa obavezama i procedurama koje je neophodno ispoštovati i predala izvođaču i nadzornom organu neophodnu dokumentaciju. 

Projekat predviđa izgradnju stambene zgrade sa 14 stambenih jedinica, pored rijeke Koline u naselju Ustikolina, spratnosti - podrum, prizemlje i dvije etaže.

Načelnik Općine Foča u FBiH Mujo Sofradžija naglasio je da je riječ o značajnom projektu u ovom dijelu BPK Goražde.

U novoj zgradi planirane su dvije stambene jedinice u prizemlju za osobe sa invaliditetom, dok su ostale namjenjene socijalnim kategorijama koje nemaju riješeno stambeno pitanje.

Vrijednost investicije je oko million KM. Zvaničan početak radova planiran je 10.juna, a rok za završetak je 290 kalendarskih dana. Investitori su  Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica i Fond za povratak.

U BPK Goražde u okviru Projekta CEB II realizira se ukupno devet podprojekata, od čega u Goraždu sedam i po jedan u općinama Pale u FBiH i Foča FBiH. Planirana je sanacija i izgradnja ukupno 218 stambenih jedinica ukupne vrijednosti 8,5 miliona eura, od čega je kreditno zaduženje pet miliona eura, a ostatak sredstava učešće lokalnih zajednica. Kreditno zaduženje Federacije BiH iznosi gotovo 80 miliona KM.

Ukupna vrijednost projekta za BiH je gotovo 120 miliona KM, koji se finansira kreditnim sredstvima Razvojne banke Vijeća Evrope, a vodeća institucija projekta je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, dok ga provode resorna entitetska ministarstva, kantonalna ministarstva, općinske i gradske vlasti.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!