Bosna i Hercegovina     | 06.06.2021. 12:02 |

Bacanjem ruža u Plivu obilježena godišnjica stradanja Bošnjaka u Jezeru

FENA Saopćenje

JAJCE, 6. juna (FENA) - U okviru manifestacije Medžlisa Islamske zajednice Jajce "Spomen njima, po(r)uka nama", u opštini Jezero u subotu je obilježena 29. godišnjica od stradanja Bošnjaka s ovog područja.

Simboličnim bacanjem cvijeća u rijeku Plivu, te učenjem fatihe kao i prigodnim programom u Carskoj ili Sultan-Bajazidovoj džamiji odata je počast za 57 nevinih žrtava Jezera, Ljoljića i Čerkazovića.

Prisutnim se obratio predstavnik Udruženja "3. juni" Jezero Mirsad Omerinović, zatim općinski načelnik Jajca Edin Hozan, muftija travnički dr. Ahmed ef. Adilović,  glavni imam MIZ Jajce prof. Zehrudin ef. Hadžić, te direktor Instituta za traženje nestalih u BiH Amor Mašović.

U programu ove manifestacije učestvovali su polaznici mektepske nastave, a brojni mještani Jezera kao i svi prisutni predvođeni s lokalnim imamom Seminom ef.Česom posjetili su mezarja gdje su ukopani šehidi, navode organizatori.

Pored bijele ruže ili cvijeta "Sjećanja" upriličena je i instalacija s fildžanima kafe. Naime, na bosanskom ćilimu i sofri nalivena je kafa za 39 žrtava koje su pronađene i dostojanstveno ukopane, dok je ostalih 18 fildžana prazno i to simbolizuju nepronađene stanovnike Jezera.

Tog kobnog 3. juna i 9. septembra 1992. godine ubijane su žene, djeca, starci pa čak i cijele porodice. Do sada je pronađeno, identificirano te ukopano 39 žrtava, dok se traga još za 18 mještana.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo