Bosna i Hercegovina     | 06.06.2021. 11:38 |

Dvije decenije Štafete za Sanu

FENA Saopćenje

PRIJEDOR, 6. juna (FENA) - Dan rijeke Sane obilježen je štafetom Aqua Sana, koja već dvije decenije putuje od izvora prema ušću. 

- Manifestacija Dan na Sani od izvora do ušća organizovana je u cilju okupljanja ljubitelja prirode, predstavnika udruženja, organizacija, škola, javnih i upravnih struktura, kao i svih građana opština tog regiona, da bi svaki pojedinac i institucija u granicama svojih mogućnosti mogao doprinijeti očuvanju i zaštiti rijeke Sane s pritokama, i čovjekove okoline u cijelini - navodi se u uvodu Deklaracije 'Dani na Sani', koja je potpisana 5. jula 2001. godine od predstavnika opština sliva Sane uz prisustvo predstavnika OSCE-a.

Kako je naglasio Goran Krivić iz Koalicije za Sanu, štefeta Aqua Sana ponovo je našla put, od izvora prema ušću.

- Uz poštovanje mjera, prigodna skupina članova Koalicije za Sanu i Eko HUB-ova Mrkonjić Grad i Banja Luka boravila je na izvorima Sane, a štafetu Aqua Sana napunili su vodu sa izvora i uputili je nizvodno prema ušću - izjavio je.

Kako se navodi u saopćenju za javnost, štafeta je, kao i protekle dvije decenije, zahvatila vodu na izvorima koji se nalaze na području opština Mrkonjić Grad i Ribnik. Putem sliva Sane, kroz opštine Ključ, Sanski Most, došla je do grada Prijedora gdje su štafetu preuzeli članovi reprezentacije u dumskom biciklizmu BiH i uputili se prema opštini Novi Grad gdje se i nalazi ušće Sane.

Štafeta put završava na ušću Sane s rijekom Unom, gdje je voda sa izvora simbolično izlivena s porukom da se Sana još više treba čuvati, biti istog kvaliteta i čistoće na izvoru i na ušću.

- Vidjeli smo da, uprkos svemu, ima dosta ljudi koji su voljni da se uključe ne samo na obilježavanju štafete Aqua Sana već i da svojim snagama pomognu u očuvanju Sane. Želimo da nam Sana ostane čista i bistra, kako na izvoru tako i na ušću - rekao je Goran Krivić iz Koalicije za Sanu.

Dan rijeke Sane ujedno je i Svjetski dan zaštite životne sredine (5. juni). Ovogodišnja štafeta Aqua Sana organizovana je u okviru projekta 'Misli o prirodi!', koji implementira CPCD uz finansijsku podršku Švedske.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta