Svijet     | 06.06.2021. 13:45 |

Biden: SAD će stati iza saveznika u suprotstavljanju Rusiji

FENA Internet

WASHINGTON, 6. juna  (FENA) – Sjedinjene Države će stati iza svojih saveznika u suprotstavljanju Rusiji, izjavio je američki predsjednik Joe Biden uoči svog prvog direktnog sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Biden će otputovati u Evropu u srijedu, gdje bi trebao prisustvovati samitima G7 i NATO-a, kao i održati sastanak na visokom nivou s ruskim čelnikom u Ženevi 16. juna.

Samit dolazi u vrijeme najteže krize između dvije zemlje u dugo vremena, uz napetosti u brojnim pitanjima među kojima su navodi o hakiranju, kršenju ljudskih prava i tvrdnje o izbornom uplitanju.

U kolumni za Washington Post, američki predsjednik je obećao osnažiti "demokratska savezništva" Washingtona u suočavanju s višestrukim krizama i rastućim prijetnjama iz Moskve i Pekinga.

- Stojimo jedinstveni u suočavanju s ruskim izazovima evropskoj sigurnosti, počevši od njene agresije u Ukrajini, i neće biti nikakve sumnje u riješenost Sjedinjenih Država da branimo naše demokratske vrijednosti, koje ne možemo razdvojiti od naših interesa – piše on.         

- Predsjednik Putin zna da se ja neću ustručavati da odgovorim na buduće štetne aktivnosti. Kada se sastanemo, ponovo ću naglasiti predanost Sjedinjenih Država i sličnih demokratija da stanu u odbranu ljudskih prava i dostojanstva – navodi Biden.         

- Želimo stabilne i predvidive odnose u okviru kojih možemo sarađivati s Rusijom na poljima poput strateške stabilnosti i kontrole naoružanja - piše američki čelnik, prenosi AFP.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'