Svijet     | 06.06.2021. 20:30 |

Nabarro: Globalno iskorjenjivanje koronavirusa trenutačno nije razuman cilj

FENA Internet

ŽENEVA, 6. juna (FENA) - Globalno iskorjenjivanje koronavirusa trenutačno nije razuman cilj, rekao je u nedjelju posebni izaslanik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za COVID-19, prenosi HRT.

- Čovječanstvo će se morati naučiti na suživot s ovim virusom, sprečavajući ga da naglo izbije i uzrokuje žarišta bolesti. Iskorjenjivanje trenutačno nije razuman cilj za svijet - izjavio je liječnik David Nabarro za britanski kanal Sky News.

Dodao je da se proučavaju izvještaji o nepalskoj varijanti koronavirusa.

- Svaki put kada naglo izbije, potakne u nečijem umu pomisao da bi se mogla pojaviti nova varijanta. To ne bi bilo iznenađujuće - kazao je.

Nabarro je istaknuo da će to biti "obrazac u budućnosti" i dodao da virus neće uskoro nestati, nego će se pojavljivati varijante.

Mnogi promatrači upozoravaju na nejednak pristup cjepivu u bogatim i siromašnim zemljama, što pogoršava i produljuje pandemiju koja je dosad pokosila više od 3,5 milijuna ljudi u svijetu.

Čelnici WHO-a, Svjetske trgovinske organizacije, Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke nedavno su pozvali svjetske čelnike da preuzmu "novu obvezu" i zauzmu se za pravedniju raspodjelu cjepiva za COVID-19 na planetu kako bi se uspjelo suzbiti pandemiju. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta