Bosna i Hercegovina     | 07.06.2021. 15:47 |

Ekshumacija na području Kalinovika - Pronađeni posmrtni ostaci sedam žrtava

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. juna (FENA) - U nastavku procesa ekshumacije na lokaciji Dobro Polje, u općini Kalinovik, pronađeni su posmrtni ostaci još dvije žrtve u ovoj masovnog grobnici, tako da su do sada pronađeni posmrtni ostaci najmanje sedam osoba na ovom lokalitetu, kao i više skeletnih ostataka velikih kostiju, koje će značajno pomoći u utvrđivanju identiteta nestalih osoba čiji su ostaci pronađeni.

Istražitelj iz Posebnog odjela za ratne zločine koordinira rad i aktivnosti ovlaštenih službenih osoba koje sudjeluju u procesu ekshumacije, a koja se na spomenutoj, veoma nepristupačnoj lokaciji, vrši već sedam dana.

Nakon okončanja procesa ekshumacije, posmrtni ostaci bit će proslijeđeni u prosekturu u Visokom, kako bi se što prije otpočelo sa procesom utvrđivanja identiteta stradalih osoba pronađenih na ovom području.

Na pronađenim posmrtnim ostacima uočeni su tragovi predmeta za vezivanje, kao i oštećenja nastala djelovanjem vatrenog oružja, što će značajno pomoći u istrazi u ovom predmetu Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH.

U procesu ekshumacije sudjelovali su predstavnici Instituta za nestale osobe – INO BiH, Međunarodne komisije za traženje nestalih osoba (ICMP) u BiH, ljekar patolog sudske medicine koji je radio na identifikaciji posmrtnih ostataka, potrebni radnici i mehanizacija, kao i policijski djelatnici SIPA-e, te policijski djelatnici MUP-a RS koji su osiguravali lokaciju ekshumacije, koju su u prethodnim danima posjetili i predstavnici međunarodnih institucija uklučenih u proces traženja nestalih osoba u BiH.

Do saznanja o spomenutoj lokaciji za koju su pronađene informacije da se radi o masovnoj grobnici, došlo se zajedničkim operativnim radom SIPA-e i Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz tog tužiteljstva.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'