Bosna i Hercegovina     | 07.06.2021. 16:17 |

U BPK-u potpisan protokol o postupanju u slučaju napuštanja i nepohađanja škole

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 7. juna (FENA) - Protokol o postupanju u slučaju napuštanja i nepohađanja škole u Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK) Goražde potpisan je danas. 

Na inicijativu organizacije Save the Children protokol su potpisali ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Arman Bešlija, ministar za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Eniz Halilović, ministar za unutrašnje poslove Armin Mandžo, načelnici općina Foča i Pale u FBiH Mujo Sofradžija i Almin Ćutuk te gradonačelnik Grada Goražda Ernest Imamović.  

Radi se o dokumentu koji jasno identificira institucije, njihove nadležnosti i postupanje u situacijama kada postoji sumnja ili saznanje da je dijete u riziku od napuštanja obrazovanja. Ujedno, predstavlja i osnove za usaglašeno zajedničko djelovanje svih potpisnika, u cilju kontinuiranog rada na rješavanju ovog, u BiH itekako prisutnog problema.

Kako je istaknuto, dokument je posebno značajan za obrazovne ustanove koje sada konačno znaju kada, kome i na koji način se obratiti, ukoliko u svojoj ustanovi imaju dijete koje je u riziku da napusti obrazovanje. 

-Sa zadovoljstvom mogu reći da prema anlizama u BPK Goražde imamo mali broj takve djece, a ono zbog čega smo potpisali ovakav jedan protokol, jeste iskustvo sa pojavom pandemije virusa COVID-19 kada je potrebno staviti fokus na mentalno zdravlje i veći rizik napuštanja djece te kako bismo pružili adekvatnu podršku svakom učeniku koji ima namjeru napustiti školu - kazao je ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde Arman Bešlija. 

Resorna ministarstva BPK na ovaj način pružila su podršku projektu koji trenutno implementira organizacija Save the Children, s ciljem definisanja aktivnosti u poduzimanju sistemskih koraka koji su potrebni u postupanju različitih sektora u slučaju neupisivanja i nepohađanja osnovnog obrazovanja na području BPK Goražde.  

- Razlozi za nepohađanje i neupisivanje su vrlo raznoliki i vrlo često van domena sektora obrazovanja. Kada ih profesionalci iz obrazovnog sektora utvrde a sami ne mogu da postupaju, u saradnji sa drugim akterima mogu to da pokrenu ali kada postoji jasno definiran protokol sa svim koracima koji su utemeljeni u zakonu i nadležnostima ministarstava. Vjerujem da to više nije samo individualna stvar nego je stvar sistema – kazala je  direktorica organizacije Save the Children Andrea Žeravčić. 

Stručna savjetnica za osnovno obrazovanje u Ministarstvu za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde Amira Borovac naglasila je da je cilj animirati sve relevantne institucije da brinu za dobrobit svakog djeteta. 

-Moramo voditi računa o tome da prema svakom djetetu postupamo jednako i to smo jasno naglasili, kroz uloge relevantnih institucija, mjere prevencije, intervencije i kompenzacije. Ne može se više desiti da, u slučaju da dijete ne upiše školu ili prije vremena napusti obrazovanje, prebacujemo odgovornost i sada se jasno znaju nadležnosti i obaveze, kako će ko postupati, u kojem momentu, što će biti dokumentovano kroz četiri obrasca koja će biti sastavni dio dosijea svakog učenika - riječi su savjetnice Borovac. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!