Kultura     | 07.06.2021. 17:15 |

Izložba ambasadora Čengića poziva na potrebu održanja i obnavljanja ekosistema

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. juna (FENA) - Povodom obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša predstavljena je virtuelna zbirka fotografija ambasadora Bosne i Hercegovine u Republici Indiji Muhameda Čengića koje predstavljaju odnos ljudi prema prirodi.

Izložba je organizirana u saradnji s Indijskim savjetom za razvoj međuljudskih odnosa (ICHR), a ambasador Čengić bio je i jedan od 12 panelista koji su učestvovali na webinaru i specijalni gost ICHR-a.

U obraćanju učesnicima Čengić je zahvalio na podršci u organizaciji virtuelne izložbe i istakao važnost uključivanja svakog pojedinca u borbu za zaštitu okoliša kako bi se zaustavila degradacija ekosistema i svima osigurala održiva budućnost.

Pozvao je sve prisutne da svojim angažmanom rade na jačanju svijesti i potrebi održanja i obnavljanja ekosistema, kako bi se izbjegle prirodne katastrofe i uspostavili zdravi ekosistemi koji mogu zaustaviti nestajanje biodiverziteta.

Istakao je da je inspiraciju za zbirku fotografija pronalazio u harmoniji i neraskidivom jedinstvenom spoju prirode i čovjeka u indijskim parkovima, saopćeno je iz Ureda za informiranje Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Virtuelna konferencija okupila je stotinu učesnika, uključujući osobe iz javnog i kulturnog života Indije. Učesnike i paneliste virtuelne konferencije, u ime ICHR-a, pozdravio je Gaurav Gupta koji je naglasio da ova godina označava početak dekade Ujedinjenih nacija u obnovi ekosistema.

Podsjetio je na usvajanje rezolucije 1972. godine, kojom se 5. juni proglašen Svjetskim danom zaštite okoliša i naglasio obavezu i odgovornost svih vlada svijeta za poduzimanje mjera za očuvanje i poboljšanje okoliša.

Izložbu fotografija posvećenu Svjetskom danu zaštite okoliša moguće je pogledati na https://artspaces.kunstmatrix.com/en/exhibition/6724141/environment-day

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta