Kultura     | 07.06.2021. 18:55 |

Delegacija Saudijskog fonda posjetila Univerzitet u Sarajevu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. juna (FENA) - Delegacija Saudijskog fonda posjetila je Univerzitet u Sarajevu s ciljem obilaska projektnih jedinica koje implementiraju projekte finansirane sredstvima Fonda, među kojima je Univerzitetske biblioteka u Kampusu Univerziteta. 

Naglasivši da je Saudijski fond za razvoj strateški partner Univerziteta u Sarajevu, rektor Rifat Škrijelj istakao je da finansiranjem izgradnje Biblioteke Saudijski fond daje doprinos jačanju obrazovnih i naučnih kapaciteta u Sarajevu i Bosni i Hercegovini.

- Izgradnja univerzitetske infrastrukture predstavlja dio moje programske orijentacije kao rektora Univerziteta i stratešku orijentaciju Univerziteta kao institucije - istakao je rektor Škrijelj te dodao da je izgradnja biblioteke od neprocjenjive važnosti za Univerzitet u Sarajevu, grad Sarajevo i BiH. 

Zgrada Biblioteke, bruto površine oko 15.000 m2, svojim prostorno‐funkcionalnim sklopom slijedi programske elemente definirane postojećim master planom i regulacionim planom Kampusa Univerziteta u Sarajevu. 

- Sa bibliotekom ćemo zvanično otpočeti i vidjeti prvu zgradu u okviru Kampusa, a posebno mi je drago što je to upravo biblioteka jer simbolično govori o namjeni Kampusa - navela je ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo Melika Husić-Mehmedović. 

Načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović je izrazio spremnost ove lokalne zajednice da uloži maksimalan trud i napor kako bi ovaj strateški projekt, projekt od interesa za državu, zaživio u što kraćem vremenskom periodu.

Kada su u pitanju tehnički aspekti realizacije projekta izgradnje i opremanja biblioteke, predstavnici Saudijskog fonda za razvoj su naveli da su izuzetno zadovoljni napretkom koji je ostvaren u kratkom periodu, te naglasio da će i njihovo djelovanje biti vođeno iskrenom željom da izgradnja što prije počne.

Za trenutnu fazu realizacije projekta izgradnje i opremanja Biblioteke Univerziteta u Sarajevu sva tehnička priprema je završena.

Slijedi slanje tenderske dokumentacije na odobrenje Saudijskom fondu za razvoj, nakon čega će biti objavljen tender za firmu koja izvodi radove i oprema zgradu. Po okončanju tenderske procedure očekuje se početak građevinskih radova.

Univerzitet u Sarajevu je danas ugostio delegaciju Saudijskog fonda za razvoj u sastavu direktor Bandr S. Alharbi, savjetnik Abdullah M. Alromeih i projekt menadžer Amar Albelaihees, saopćeno je iz Univerziteta u Sarajevu. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!