Bosna i Hercegovina     | 08.06.2021. 09:17 |

Konkurs za nagradu "Eko novinar/ka" za odgovorno izvještavanje o zaštiti okoliša

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. juna (FENA) - Centar za promociju civnog društva (CPCD), u projektu „Misli o prirodi!“ koji finansijski podržava Švedska, raspisuje konkurs za novinarsku nagradu „Eko novinar/ka“ za profesionalno, odgovorno i utjecajno izvještavanje o zaštiti okoliša, saopćili su organizatori.

Učesnici konkursa su obavezni da dostave medijski materijal o navedenoj temi objavljen u razdoblju od 1.1.2020. do 30.4.2021. godine. 

Autorima najboljih radova će biti dodijeljene nagrade, a službeno proglašenje pobjednika bit će održano na godišnjoj konferenciji projekta „Misli o prirodi!“ čiji datum će biti objavljen naknadno. Pobjednički materijali će biti promovirani na web stranici projekta „Misli o prirodi!“ Centra za promociju civilnog društva, kao i na nalozima organizacije i projekta na društvenim mrežama.

Jedan od kriterija za ocjenjivanje bit će uticaj na određene promjene, odnosno da li je novinarski rad rezultirao 'određenim mjerljivim reakcijama građana/ki, promjenom odnosa vlasti prema datom problemu, da li je doveo ili približio obrađeni problem njegovom rješenju ili na bilo koji način proizveo određene pozitivne promjene'.

Među kriterijima će biti i relevantnost rada u odnosu na temu, objektivnost/profesionalnost i brojnost izvora, kvalitet rada u kontekstu opštih medijskih prinicipa te originalnost i ekskluzivnost.

Pravo učešća na konkursu imaju profesionalni novinari i fotoreporteri novinskih agencija, dnevnih listova, nedjeljnika i mjesečnika, javnih emitera i lokalnih televizija, radio stanica i internet portala.

Nagrada „Eko novinar/ka“ bit će dodijeljena u kategorijama: Audio/video prilog (intervju, reportaža, TV/radio emisija, TV/radio prilog...); Tekst (članak, vijest, kolumna, blog...) i Fotografija.

Pojedinac, učesnik konkursa, može aplicirati s više medijskih materijala u jednoj ili u različitim kategorijama.  

Prijave treba slati na: info@mislioprirodi.ba do 31.7.2021. godine.

U svakoj od tri kategorije bit će odabran po jedan rad koji će dobiti nagradu „Eko novinar/ka“. Evaluaciju radova vršit će stručna komisija.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!