Svijet     | 08.06.2021. 11:09 |

Izraelski parlament u nedjelju glasa o odobrenju nove vlade

FENA Internet

JERUSALEM, 8. juna (FENA) - Izraelski parlament glasat će u nedjelju o odobrenju nove vlade, objavio je u utorak predsjednik parlamenta, u potezu koji bi svrgnuo s vlasti premijera Benjamina Netanyahua, najdugovječnijeg čelnika Izraela.

Ukoliko se izglasa povjerenje koaliciji desničarskih, ljevičarskih, centrističkih i arapskih stranaka, ona bi položila zakletvu istoga dana, označavajući kraj Netanyahuovog 12-godišnjeg boravka na premijerskoj poziciji i njegovu smjenu nacionalistom Naftali Bennettom.

Prošle je srijede čelnik stranke centra Yesh Atid, Yair Lapid, objavio da su on i Bennett, bivši ministar odbrane koji predvodi ekstremno desničarsku stranku Yamina, formirali široku vladajuću koaliciju nakon glasanja od 23. marta koje je završeno bez jasnog pobjednika, u četvrtim izraelskim izborima u dvije godine.

Na osnovu sporazuma, Bennett će prvi obavljati premijersku dužnost, a nakon njega bi premijerski položaj preuzeo Lapid.

Bennett je zatražio od predsjednika parlamenta Yariva Levina, Netanyahuovog lojaliste, da sazove glasanje u Knessetu u srijedu, i pozvao je premijera "da ode" i odustane od napora na uvjeravanju članova nove koalicije da prebjegnu i ometu njenu inauguraciju, prenosi Reuters.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo