Najave     | 09.06.2021. 14:49 |

Promocija knjige ‘Srebrenica: Zaboravljeno obećanje’ Ćamila Durakovića

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. juna (FENA) - Promocija knjige "Srebrenica: Zaboravljeno obećanje", Ćamila Durakovića bit će upriličena sutra u Bosanskom kulturnom centru Tuzlanskog kantona u Tuzli.

Duraković je kazao da je ova knjiga pisani trag o rezultatima njegovog rada i povratka u BiH i Srebrenicu, te konstantnoj borbi povratnika nakon genocida.

Knjiga ima šest poglavlja, u jednom dijelu je autobiografska, a tretira različite teme koje se vezuju za predratnu, ratnu i poratnu Srebrenicu.

Recenzenti knjige su akademik Esad Duraković, univerzitetski profesor u Melbourneu Hariz Halilović, te publicist i kulturolog Srđan Sušnica.

Promocija će, u skladu sa važećim epidemiološkim mjerama, biti održana u Plavoj sali JU BKC Tuzlanskog kantona u Tuzli sa početkom u 18 sati, saopćeno je iz pres službe BKC-a.

Ćamil Duraković je rođen 1979. godine u mjestu Luka, Srebrenica. U Srebrenici je živio do 11. jula 1995. godine, kada je kao šesnaestogodišnjak, nakon pada Srebrenice u agresiji na Bosnu i Hercegovinu, krenuo "putem smrti" u koloni koja se iz Srebrenice kretala ka Tuzli odnosno slobodnoj teriotoriji. 

Sa porodicom je 1996. godine odselio u Sjedinjene Američke Države, gdje je 1999. godine završio srednju školu Manchester Central High School. Na američkom New Hampshire univerzitetu diplomirao je 2003. godine (pravosudnu upravu i savjetnu psihologiju), a 2018. godine magistrirao na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli (socijalnu politiku).

U aprilu 2005. godine vratio se u Srebrenicu. Do 2008. godine je radio u Administrativnoj službi opštine Srebrenica, te kao savjetnik načelnika opštine za međunarodne odnose. Od 2008. godine je vršio funkciju zamjenika načelnika opštine Srebrenice sve do smrti načelnika Osmana Suljića u martu 2012. godine, kada je preuzeo njegovu dužnost.

Na opštinskim izborima 2012. godine kao nezavisni kandidat izabran je za načelnika Srebrenice, a tu dužnost je obavljao do oktobra 2016. godine. Trenutno obnaša funkciju predsjednika Skupštine opštine Srebrenica. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!