Bosna i Hercegovina     | 08.06.2021. 13:34 |

Mektić primio u nastupnu posjetu ambasadora Saudijske Arabije Al Ahmadija

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 8. juna (FENA) - Član Skupine za Afriku i zemlje Bliskog istoka Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Dragan Mektić primio je danas u nastupnu posjetu ambasadora Kraljevine Saudijske Arabije u BiH Osamaha Dakhela R. Al-Ahmadija.

U srdačnom i prijateljskom razgovoru, sagovornici su konstatirali da između dvaju zemalja postoje dobri i prijateljski odnosi, kao i da se oni kroz parlamentarnu suradnju mogu i trebaju podići na još veći nivo. S tim u svezi, istaknuta je važnost parlamentarnih skupina prijateljstava između BiH i Kraljevine Saudijske Arabije, te je naglašeno da kroz njihovu suradnju i djelovanje ima prostora za poboljšanje odnosa, posebno u oblasti turizma i ekonomije.

Kako je istaknuto tokom razgovora, dvije zemlje potpisale su niz bilateralnih sporazuma, ali i da posebnu pažnju treba posvetiti potpisivanju sporazuma kojim će se omogućiti bezvizni ulazak građana Kraljevine Saudijske Arabije u Bosnu i Hercegovinu. Prema riječima sugovornika, Kraljevina Saudijska Arabija je nizom projekata pospiješila turističku infrastrukturu u BiH, ali bi potpisivanjem sporazuma odnos dvije zemlje bio na još većem nivou, posebno u području razvoja turizma u BiH.

Član Skupine za Afriku i zemlje Bliskog Istoka PSBiH, zastupnik Dragan Mektić rekao je da će kao član Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost BiH nastojati tražiti informaciju od Vijeća ministara BiH kako bi se sagledale činjenice nepotpisivanja  sporazuma kojim bi se omogućio bezvizni ulazaka građana Kraljevine Saudijske Arabije u BiH.

Ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u BiH Osamah Dakhel R. Al-Ahmadi zahvalio se delegatu Mektiću za izraženu volju kako bi se pitanje bezviznog režima riješilo na obostrano zadovoljstvo. Također, poručio je kako Kraljevina Saudijska Arabija razumije i cijeni multietičnost BiH i zaželio joj prosperitet na mnogim poljima, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta