Svijet     | 08.06.2021. 14:01 |

Beč - U godini pandemije fokus na očuvanju radnih mjesta

FENA Saopćenje

BEČ/ SARAJEVO, 8. juna (FENA) - Fokus Grada Beča ostat će na očuvanju radnih mjesta, rekao je bečki vijećnik za finansije Peter Hanke.

Mjere za suzbijanje pandemije koronavirusa i istovremeni lockdown u 2020. godini doveli su do najveće globalne recesije poslije Velike depresije krajem 1920-ih godina. Grad Beč je 2020. godine, kao nijedna druga austrijska pokrajina, iz sopstvenih izvora, osigurao 600 miliona eura u cilju suzbijanja krize izazvane koronavirusom, saopćio je Eurocomm- PR Sarajevo.

Austrija je zabilježila nagli pad privredne aktivnosti za 6,7 posto te deficit od 33 milijarde eura pri povećanju kvote državnog duga sa 60,8 posto na 83,9 posto. Bruto dodana vrijednost Beča zabilježila je pad za 6,2 posto, koji je pogodio uslužne djelatnosti, najviše turizam, saobraćaj, kulturnu industriju i rekreaciju.

- Uticaj koronakrize je zasjenio uticaj bankovne i finansijske krize 2008/2009. godine - riječi su vijećnika Hankea.

Zahvaljujući balansu između upravljanja krizom i izgradnje razvojnih šansi za postpandemijski period, Beč je dobro prevazišao krizu u 2020. godini. Ukupni rashodi iznosili su 14,9 milijardi eura, od kojih je 31 posto s neposrednim efektom na privredni razvoj. Oko pedeset posto ukupnog budžeta potrošeno je na oblasti koje su stabilizirale društveni život: 2,5 milijarde eura ili 16,5 posto rashoda za zdravstveni, 2,2 milijarde za socijalni i 2,7 milijardi eura za obrazovni sektor.

Za subvencionirano stanovanje izdvojeno je 699,5 miliona eura, za gradnju cesta i saobraćaj 865,1 milion eura, a za privredne poticaje do sada rekordnih 181,5 miliona eura.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo