Svijet     | 08.06.2021. 13:50 |

Rusija stvara prvi mornarički brod s punom stealth tehnologijom

FENA Internet

MOSKVA, 8. juna (FENA) - Rusija proizvodi svoj prvi mornarički brod koji će biti potpuno opremljen stealth tehnologijom koja otežava njegovo lociranje i praćenje, javila je državna novinska agencija RIA.

Pramac mornaričke korvete Merkur, nazvan projekt 20386, već je izgrađen i očekuje se da brod bude uručen mornarici naredne godine, javila je RIA, pozivajući se na dva neimenovana izvora u brodogradilišnoj industriji.

Brod će biti naoružan krstarećim projektilima, protivavionskim raketama, i bit će u stanju da traga za podmornicama i uništava ih, prenosi RIA.

Rusija je obilno ulagala u svoju mornaricu u posljednjim godinama, u okviru napora predsjednika Vladmira Putina da restrukturira vojsku, koji su zakomplicirani zapadnim sankcijama.

Politički odnosi Rusije sa Zapadom najgori su od raspada Sovjetskog Saveza u 1991.

Rusija je u izvjesnoj mjeri uvela stealth tehnologiju u neke brodove svoje mornarice, ali ti brodovi nisu imali punu stealth tehnologiju, navodi RIA.

Plovilo Merkur imat će premaz koji apsorbuje radarsko praćenje i poseban oblik kako bi se minimalizirale izbočine i pukotine na njegovoj površini, dodaje se u agencijskoj vijesti. Također se očekuje upotreba kompozitnih materijala i posebne boje, prenosi Reuters.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu