Regija     | 08.06.2021. 15:18 |

Bregu: Zajedničko regionalno tržište je zlatno pravilo, a ne zakon prirode

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. juna (FENA) - Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu izjavila je na današnjem sastanku ministara vanjskih poslova na Samitu u okviru Berlinskog procesa da je zajedničko regionalno tržište (CRM) zlatno pravilo, a ne zakon prirode.

Dodala je da se ono ne odnosi na svaku viziju koju vlada ili ekonomija u regionu ima, niti na sve vrste dobrih ili loših bilateralnih odnosa.

- To je plan širenja i izgradnje koji su podržali lideri ove regije kako ona bila bolja. RCC samo pokušava usmjeravati intenzivan proces usredotočen  na ispunjavanje obaveza vezanih za CRM u delikatnom političkom i ekonomskom okruženju. Iako postoje jasni rezultati i već su uloženi značajni napori, timovi i dalje imaju teškoća u ostvarivanju ciljeva, posebno onih važnih koji se odnose na slobodu kretanja - rekla je Bregu.

Istakla je da, iako postoje neki jasni rezultati i već su uloženi značajni napori na uvođenju CRM-a, pred nama još ima dosta posla - posebno na važnim sporazumima o slobodi kretanja koji će olakšati unutar-regionalnu mobilnost i pojednostaviti administrativne procedure za slobodu kretanja na osnovu biometrijskih ID; koordiniranom olakšavanju uslova putovanja za građane trećih zemalja, kao i regionalnom priznavanju visokoškolskih kvalifikacija i profesionalnih kvalifikacija doktora medicine, stomatologa  i arhitekata, kao i proširenju Zelenih koridora  2.0 s ciljem postizanja integriranih graničnih prelaza/zajedničkih prelaza u regiji, ali i između EU i zapadnog Balkana.

Na prošlogodišnjem Samitu u okviru Berlinskog procesa održanom 10. novembra 2020. u Sofiji lideri zapadnog Balkana su podržali Akcioni plan za Zajedničko regionalno tržište i Zeleni plan za zapadni Balkan, zadužujući RCC za njegovu provedbu.

Domaćin ministarskog sastanka bio je savezni ministar vanjskih poslova Njemačke Heiko Maas koji je istakao važnost Berlinskog procesa za zapadni Balkan, pohvalivši inicijative Vijeća za regionalnu saradnju kojima se unapređuje regionalna saradnja i omogućava brži ekonomski i socijalni rast zapadnog Balkana na njegovom putu ka EU.

Osim Bregu i komesara za susjedstvo i proširenje Evropske komisije Olivéra Várhelyija i generalni sekretar Službe za vanjsko djelovanje EU Stefano Sannino također se obratio okupljenim učesnicima, ministrima vanjskih poslova svih šest ekonomija zapadnog Balkana, ali i predstavnicima organizacija civilnog društva koji su iznijeli svoje perspektive o regionalnoj saradnji i prioritetima na putu evropskih integracija regije, saopćeno je iz RCC-a.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'