Bosna i Hercegovina     | 08.06.2021. 16:22 |

Nezadovoljstvo predloženim izmjenama zakona o principima lokalne samouprave

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. juna (FENA) - Sastanak predstavnika svih devet općina u Kantonu Sarajevo, Gradske uprave Grada Sarajevo i Saveza općina i gradova FBiH, u povodu predloženih izmjena i dopuna Zakona o prinicipima lokalne samouprave u FBiH, održan je u Općini Stari Grad na poziv općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića.

Kako navode u saopćenju za javnost iz Općine Stari Grad, Nacrt zakona utvrdila je i predložila Vlada Federacije BiH, a u decembru prošle godine usvojila su ga oba doma Parlamenta FBiH i uputili u javnu raspravu.

- Predložene izmjene zakona prezentirane su kao pokušaj osiguravanja šireg participativnog procesa u poboljšanju poglavlja o mjesnoj samoupravi – mjesnoj zajednici. No, kako je zaključeno tokom današnjeg sastanka, te bi izmjene itekako utjecale na funkcionisanje lokalnih samouprava i otvorile mogućnost da mjesne zajednice postanu ‘općine u malom’. Za razliku od ostalih, u Kantonu Sarajevo nikad nije usvojen ni zakon o principima lokalne samouprave na nivou ovog kantona, što dodatno usložnjava situaciju – navode iz Općine Stari Grad.

Svih devet općina u Kantonu Sarajevo i Gradska uprava Grada Sarajevo jednoglasno su, kako se navodi u saopćenju, podržali zaključak kojim u potpunosti odbijaju sve predložene izmjene i dopune Zakona o prinicipima lokalne samouprave u FBiH.

- Učesnici sastanka su konstatovali da su predloženim izmjenama i dopunama prekršeni mnogi zakoni, kao i sam Ustav FBiH. Zamjerke se odnose kako na nadležnosti mjesnih zajednica, tako i na uvođenje novih propisa za mjesne zajednice kao što je statut mjesnih zajednica, formiranje kolegija savjeta mjesnih zajednica, pogotovo na način finansiranja mjesnih zajednica. Smatraju da te izmjene povećavaju administraciju, ali i same troškove administracije. Predloženim izmjenama Kanton Sarajevo dobio bi najmanje 200 malih općina koje bi se krile iza naziva mjesne zajednice - istaknuto je.

Domaćin sastanka, općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić istakao je da su predložene izmjene loše i na štetu lokalnih samouprava.

- Te izmjene su na štetu lokalne zajednice koja je posljednje uporište vlasti u BiH koje još funkcioniše, kao i pokušaj umanjivanja uloge načelnika, pogotovo u Kantonu Sarajevo - ocijenio je Hadžibajrić.

Osvrnuo se i na druge zakone koji otežavaju rad jedinica lokalne samouprave i čija je izmjena neophodna.

- Općina Stari Grad uputila je prema Vladi KS prijedlog izmjena i dopuna Zakona o šumama, koncesiji, privredi, prostornom uređenju i javno-privatnom partnerstvu. Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o šumama je odbijen, a na druge nikad nismo dobili odgovor - kazao je Hadžibajrić.

Načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo konstatovao je da je nedopustivo da je Kanton Sarajevo jedini kanton koji nema zakon o principima lokalne samouprave što stvara probleme općinama.

- Svi zakoni donose se na štetu lokalnih zajednica, centralizuju sistem, a viši nivoi vlasti uzimaju nadležnosti jedinicama lokalne samouprave - poručio je Berilo.

Predstavnici drugih općina osvrnuli su se i na Zakon o komunalnim taksama, kao i na Zakon o pripadnosti javnih prihoda po kojima su, kako se ističe u saopćenju za javnost, općine u KS u podređenom položaju u odnosu na općine u drugim kantonima.

- Zaključci današnjeg sastanka bit će upućeni Savezu gradova i općina FBiH, koji će ih uputiti Parlamentu FBiH kao primjedbe i prijedloge općina na nacrt zakona - navode iz Općine Stari Grad Sarajevo.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'