Bosna i Hercegovina     | 08.06.2021. 15:59 |

Karić: Ukazati na značaj presuda međunarodnih sudova i utvrđenih činjenica

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 8. juna (FENA) - Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić istaknula je na obraćanju uoči izricanja konačne presude Ratku Mladiću, bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), da je nakon Jasenovca, žutih traka, Aušvica i Treblinke svijet kategorički rekao nikad više, ali da su nažalost pola stoljeća poslije na skoro svakom pedlju Bosne i Hercegovine izvršeni najteži ratni zločini u periodu od 1992. do 1995. godine, uključujući i genocid.

Grad Sarajevo je u Vijećnici organizovao javno praćenje izricanja presude Žalbenog vijeća Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu Ratku Mladiću.

- Okupili smo se da iskažemo pijetet prema žrtvama. Trebamo ukazati na važnost presuda međunarodnih sudova i činjenica koje su utvrđene - rekla je Karić, navodeći da su se okupili upravo u Vijećnici koja je simbol nesalomljivog duha Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Karić je citirala Madeline Albright koja je po osnivanju Haškog tribunala rekla da će to biti sud bez pobjednika, i da će jedini pobjednik biti istina.

Podsjetila je na važnost rada Tribunala i Mehanizma, te navela da je Grad Sarajevo imao pravo i obavezu da pokrene inicijativu da rad Tribunala, transkripti i ostala građa budu dostupni javnosti.

- Sudske odluke se ne prejudiciraju. Sačekat ćemo dispozitiv presude. Možda je najbolji način – molitvom za pravdu i mir, čije vrijednosti najbolje opisuju riječi prvog predsjednika Tribunala – pravda je neophodan dio uspostavljanja nacionalnog pomirenja - podvukla je Karić.

Drugostepenu i konačnu presudu će, kako je iz Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) najavljeno, izreći sudije Žalbenog vijeća - Prisca Matimba Nyambe, Aminatta Lois Runeni N’gum, Seymour Panton, Elizabeth Ibanda-Nahamya i novoimenovani sudija Mustapha El Baaj.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'