Svijet     | 08.06.2021. 16:41 |

U globalnoj akciji protiv kriminalnih mreža 800 uhapšenih

FENA Internet

AMSTERDAM, 8. juna (FENA) - Međunarodne agencije za provođenje zakona uspostavile su sistem šifriranih naprava kako bi mreže organiziranog kriminala u njima skladištile inkriminirajuće podatke, što je na kraju rezultiralo hapšenjem 800 ljudi u više od 16 zemalja, saopćili su zvaničnici u utorak.

Europol je to nazvao "jednom od najvećih i najsofistriciranijih operacija do danas u borbi protiv šifriranih kriominalnih aktivnosti" koja uključuje saradnju policija u najmanje 19 zemalja, među kojima su Nizozemska, Švedska i Sjedinjene Države.

Alternativno nazvana Zeleno svijetlo ili Trojanski štit, operacija je najveća takve vrste u istoriji, tvrdi Europol.

Počevši od 2019., američki i australski zvaničnici uspostavili su kompaniju nazvanu ANOM, koja je prerasla u mrežu od 12.000 šifriranih sprava koje je koristilo više od 300 kriminalnih sindikata u više od 100 zemalja, koje su skladištile podatke o njihovim operacijama i koje su potom koristile agencije za provođenje zakona kako bi pokretale krivične posrtupke.

Na kraju su zvaničnici imali pristup 27 miliona poruka, za koje im je trebalo 18 mjeseci da ih pregledaju.

Sudeći po Europolu, među grupama koje su uhvaćene u zamku nalaze se italijanske kriminalne bande, zabranjene motociklističke bande i međunarodne organizacije trgovine drogom.

Sudeći po Europolu, pretrage su rezultirale hapšenjima objavljenim u utorak, i one uključuju 700 pretraga kuća u 16 zemalja. Istražitelji su zaplijenili osam tona kokaina, 22 tone kanabisa, dvije tone sintetičkih droga, 250 komada vatrenog oružja, 55 luksuznih vozila i više od 48 miliona dolara u raznim valutama tokom operacija.

Nove operacije takve vrste obećane su u narednim sedmicama.

- Šifrirane platforme kriminalne komunikacije tradicionalno su sredstvo izbjegavanja agencija za provođenje zakona i organiziranja međunarodnog kriminala. FBI i naši međunarodni partneri nastavljaju da pokreću i razvijaju inovativne načine za prevazilaženje tih izazova i privođenja kriminalaca pravdi - izjavio je Calvin A Shivers, pomoćnik direktora iodjela FBI za krivične istrage, prenosi dpa.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta