Bosna i Hercegovina     | 08.06.2021. 17:14 |

Bomberger o presudi Mladiću: Istina i pravda za porodice nestalih će prevladati

FENA Saopćenje

HAG, 8. juni (FENA) - Generalna direktorica ICMP-a Kathryne Bomberger kazala je da današnja presuda Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MRMKS) u predmetu Tužitelj protiv Ratka Mladića, nakon pravnog postupka koji je trajao duže od devet godina, predstavlja važnu potvrdu vladavine zakona.

MRMKS je potvrdio presudu Mladiću za genocid počinjen na području Srebrenice 1995. godine, ratni zločin i zločin protiv čovječnosti. Mladić – koji je komandovao snagama bosanskih Srba tokom sukoba, osuđen je na kaznu doživotnog zatvora.

- Oni koji su ubijali nenaoružane civile i oni koji su stvorili uslove za takve zločine pogrešno su smatrali da ih mogu izbrisati skrivanjem posmrtnih ostataka svojih žrtava - rekla je Bomberger.   

U Bosni i Hercegovini, ICMP je pomogao domaćim nadležnim organima prilikom naučno utemeljenih iskopavanja i istrage oko 3.000 masovnih grobnica, uključujući Tomašicu i Jakarinu Kosu, koje su dio dokaznog materijala Tužiteljstva u predmetu Mladić.  

- Osuđujuće presude osobama odgovornim za ratne zločine predstavljaju nužan element u poštovanju vladavine prava. Osigurati da vlade ispune svoju zakonsku obavezu i pronađu i identifikuju osobe čiji je nestanak posljedica tih zločina i njihova odgovornost da osiguraju poštovanje prava svih preživjelih porodica nestalih predstavlja još jedan element u istom procesu - podsjeća Bomberger.

ICMP je na zapadnom Balkanu predvodio nastojanja da se pronađe i identifikuje 40.000 osoba nestalih tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji. Više od 70 procenata nestalih je pronađeno i identifikovano, uključujući gotovo 7.000 od 8.000 nestalih u genocidu u Srebrenici.

- Danas je zatvoreno važno poglavlje u historiji međunarodne pravde i historiji sukoba na zapadnom Balkanu. Presude u slučaju Mladić i ranijim predmetima, kao što je suđenje Radovanu Karadžiću, imaju posljedice i van područja zapadnog Balkana. To pruža nadu svima koji su preživjeli zvjerstva, uključujući porodice nestalih širom svijeta – da je pravda dostižna - zaključila je Bomberger.

ICMP-ov rad, a posebno naučno utemeljeni dokazi o utvrđenom identitetu žrtava sukoba iz 1990-ih, doprinijeli su neosporivosti narativa o genocidu i ostalim ratnim zločinima. Ti dokazi su odigrali važnu ulogu u donošenju osuđujućih presuda u brojnim suđenjima: ICMP je pružao stručne i druge specijalizirane forenzičke dokaze, uključujući svjedočenja, forenzičke izvještaje i iskaze u više od 30 predmeta širom svijeta.

ICMP-ova primjena tehnologije na temelju analize DNK u procesu identifikacije omogućila je identifkaciju više hiljada srebreničkih žrtava, uprkos pokušaju odgovornih za masakr da prikriju dokaze ponovnim iskopavanjem i skrivanjem posmrtnih ostataka. Zemlje bivše Jugoslavije rade zajedno kroz mehanizam koji podržava ICMP Grupe za nestale osobe kako bi ispunili svoju pravnu obavezu i pronašli nestale nakon sukoba i osigurali prava preživjelim članovima porodica.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta