Bosna i Hercegovina     | 08.06.2021. 17:19 |

Ramić: Bez presude za ostale opštine u BiH nije upotpunjena misija suda

FENA Saopćenje

KANADA, 8. juna (FENA) - Direktor Instituta za istraživanje genocida u Kanadi Emir Ramić smatra da potvrđivanjem prvostepene presude Ratko Mladić ostaje zabilježen kao međunarodni ratni zločinac odgovoran za genocid, najveći zločin poslije holokausta u Evropi, ali da pored pravne postoji i naučna istina, koja je i historijska istina.

On pojašnjava da je nauka o genocidu dokazala dvije osnovne, bitne odredbe o ratu u RBiH: prvo na RBiH su izvršene dvije klasične oružane srbijansko hrvatske agresije, odnosno zločin protiv mira i sigurnosti čovječanstva, što je, po osnovnom shvatanju i definiciji međunarodni oružani sukob.

Drugo, na okupiranim teritorijima RBiH, gradovima u opsadi i svim UN "zaštičenim zonama" koje su čuvale "mirovne snage” UN, je izvršen najteži zločin – genocid, najveći zločin poslije holokausta u Evropi.

Ramić ocjenjuje da Haški tribunal u pravosnažnoj presudi ratnom zločincu Ratku Mladiću, ne uključujići genocid 1992. i dalje otvara prostor negatorima genocida, veličanju ratnih zločinaca i negiranju naučnih, historijskih, naučnih u sudskih činjenica.

- Zato bez obzira na pravosnažnu pravnu presudu koja samo djelimićno zadovoljava žrtve bosanskog genocida vjerujemo u pobjedu dobra nad zlom, vjerujemo da loši ljudi, zločinci, revizionisti naučnih, historijskih i sudskih činjenica i negatori genocida neće i ne mogu pobijediti - kazao je Ramić.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta