Bosna i Hercegovina     | 08.06.2021. 17:03 |

Kavalec: Pravda za žrtve i preživjele je ključna za izgradnju trajnog mira

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. juna (FENA) - Današnjom presudom zatvara se važno poglavlje u ostvarenju pravde za preživjele i žrtve ratnih zločina, genocida i zločina protiv čovječnosti počinjenih u BiH - rekla je šefica Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Kathleen Kavalec.  

Ona je istakla da ova presuda predstavlja jedan od ključnih koraka u utvrđivanju odgovornosti počinitelja ovih djela.

- Pravda za žrtve i preživjele je ključna za izgradnju trajnog mira u Bosni i Hercegovini i za poštovanje vladavine prava. Naše misli su sa preživjelima i sa porodicama svih žrtava ratnih zločina, genocida i zločina protiv čovječnosti. Predsjedništvo BiH je, povodom 25. godišnjice Daytonskog mirovnog sporazuma, podsjetilo 'na obavezu da saosjećamo sa bolom i patnjama pripadnika svih naroda i građana, te obavezu da iskažemo poštovanje prema svim nevinim žrtvama rata - istakla je. 

Naglasila je da Misija poziva sve u Bosni i Hercegovini da djeluju u pravcu promovisanja mira i pomirenja, da pokažu saosjećanje sa žrtvama i preživjelima tako što će poštovati presude međunarodnih i domaćih pravosudnih institucija i uzdržati se od retorike podjela i uvreda. 

Podsjetila je da krivična odgovornost predstavlja odgovornost pojedinca za počinjeno krivično djelo te poziva sve da se uzdrže od tumačenja presude kao usmjerene protiv bilo kojeg naroda.

- Iako Misija smatra da je današnja presuda pozitivan korak naprijed, činjenica je da za mnoge zločine počinjene za vrijeme oružanog sukoba još niko nije odgovarao. Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini nastavlja da pruža podršku pravosuđu BiH u procesuiranju predmeta ratnih zločina u BiH u skladu sa Revidiranom državnom strategijom za rad na predmetima ratnih zločina, kao i sa međunarodno priznatim standardima pravičnog suđenja - zaključila je Kavalec, saopćeno je iz OSCE-a. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'