Stranačke aktivnosti     | 08.06.2021. 17:03 |

Saopćenje za javnost Platforme za progres

FENA Saopćenje

Na temelju javno dostupne dokumentacije, Savjet za kulturu i umjetnost Platforme za progres ulaže javni prigovor na transparentnost i regularnost procesa pri odabiru projekata iz oblasti kulture i sporta, u svrhu sufinanciranja iz sredstava Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo i zahtijeva reviziju transparentnosti dodjele sredstava od strane istog.

Prigovor i zahtjevi su zasnovani na sljedećim činjenicama:

- Netransparentan javni poziv

Sam poziv, osim administrativnih i općih kriterija, nije sadržavao osnovne elemente koje bi jedan transparentan javni poziv morao sadržavati i to najmanje: 1) cilj javnog poziva u skladu sa strateškim dokumentima sektora; 2) vrsta i visina sufinanciranja prema jasno definisanim kategorijama aplikanta;  3) kriterijumi i način ocjene projekta uključujući bodovanje 4) način objave rezultata, objave odluka i pravo prigovora; 5) način potpisivanja ugovora.

- Netransparentnost i kršenje procedura izbora korisnika sredstava

Dana 07.05.2021. godine, prema objavljenom dokumentu, broj zaprimljenih prijava je bio 369, a od toga 128 prijava ili 35% zadovoljava kriterijume, dok 241 ili 65% ne zadovoljava. Istog dana objavljeno je OBAVJEŠTENJE o produženju roka za upotpunu/ dopunu dokumentacije o kojoj aplikanti nisu bili obavješteni putem e – maila, kako je to inače predviđeno Pravilnikom o procedurama i kriterijima za izbor korisnika sredstava tekućih transfera Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo. Procenat aplikacija koje ispunjavaju uvjete javnog poziva je povećan sa 35% na samo 56%, što je još jedan pokazatelj da veliki broj aplikanata nije raspolagao informacijama o mogućnosti dopune dokumentacije. Također, nakon isteka roka za dopunu dokumentacije, nije objavljena tabela iz koje bi se transparentno vidjelo koje su sve organizacije dopunile dokumentaciju, nego samo koje su prošle drugi krug evaluacije.

Platforma za progres poziva da se izvrši revizija kompletnog procesa za pomenuti javni poziv, a za ubuduće zahtijeva da javni pozivi budu raspisani u skladu sa strateškim ciljevima sektora za koji se raspisuju i jasnom kategorizacijom aplikanata za dodjelu sredstava.

Zahtijevamo transparetnost prilikom cijelog izbornog procesa, dopunu Pravilnika o procedurama i kriterijima za izbor korisnika sredstava tekućih transfera Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo za oblast kulture i umjetnosti, u cilju povećanja transparetnosti odabira korisnika, a posebno dijela koji se odnosi na evaluaciju pristiglih prijava, transparetno objavljene bodovne liste, donošenja odluka o izboru korisnika sredstava, pravo prigovora na osnovu odluke, proces zaključivanja ugovora, pravdanje utrošenih sredstava, te monitoringa i evaluacije realizanih projekata.

Također, pozivamo predstavnike vlasti po ko zna koji put da se status šest institucija kulture mora pravno i zakonski riješiti, te da se na ovaj način, dodjelom sredstava za nevladine organizacije i fizička lica, koja nisu dostatna za rad ovih institucija, samo prikriva problem. Javni pozivi ne mogu biti glavni izvor finansiranja ovako značajnih institucija za državu Bosnu i Hercegovinu. Također, na istom javnom javnom pozivu, pored već pomenutih institucija, takmiče se i veliki festivali KUD-a koji se finansiraju sa više nivoa vlasti i očigledno imaju zagarantovana sredstva, zajedno sa manjim udruženjima i fizičkim licima koji ne mogu zbog konkurentnosti i iznimno malih sredstava koja su predviđena za sufinansiranje projekata NVO, dospjeti na tržište rada u ovoj oblasti i dobiti priliku da realizuju također odlične projekte.

Evidentno je da sredstava koja se izdvajaju za ovu namjenu ne odgovaraju realnoj potrebi, te se ista konstantno smanjuju, što se više ne bi smjelo tolerisati.

Ono što čitavoj priči daje zabrinjavajući epilog, je to što Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, po ko zna koji put nije uspjelo da ispoštuje sopstveni, već postojeći Pravilnik o procedurama i kriterijima za izbor korisnika sredstava tekućih transfera Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Novac budžetskih korisnika se konačno mora početi transparetno i strateški trošiti, a ne kako vlasti odgovara u datom trenutku.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'